15Φεβ2017 – Μουσική σε 24 Καρέ

Aφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Η φωνή του Λουκιανού Κηλαηδόνη σίγησε στις 7 Φεβρουαρίου 2017.
Ευτυχώς τα τραγούδια και οι ταινίες μένουν.
Ακούμε από βινύλιο της Δισκοθήκης της ΕΡΤ, το σάουντρακ από την ταινία Ο ΘΙΑΣΟΣ του Θ.Αγγελοπουλου σε μουσική και μουσική επιμέλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη
Ο δίσκος με το σάουντρακ του «Θίασου» έχει τη δική του, περιπετειώδη ιστορία. Κυκλοφόρησε μόλις το 1992, δύο δεκαετίες περίπου μετά την παραγωγή της ταινίας. Τον λόγο τον εξηγεί ο Αλέξης Βάκης, ο παραγωγός του δίσκου: «Η έκδοση σε δίσκο του soundtrack από το “Θίασο” είχε “κολλήσει” λόγω της ύπαρξης ενός παλιού –αλλά σε ισχύ- νόμου που απαγόρευε την “αναμόχλευση” των πολιτικών παθών. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Προεδρίας δεν θα έδινε άδεια κυκλοφορίας για όσα ηχογραφήματα ενέπιπταν σ’ αυτή την “αναμόχλευση”». Με δεδομένο πως στο Θίασο ακούγονταν πολλά αντάρτικα τραγούδια, όπως και τραγούδια της άλλης πλευράς, δεν έγινε καν απόπειρα μιας τέτοιας κυκλοφορίας από τον Λουκιανό. Ρόλο στην πολυετή αυτή καθυστέρηση έπαιξαν και κάποιες αρχικές αμφιβολίες του συνθέτη ως προς τη δυνατότητα αυτόνομης παρουσίας της μουσικής έξω απ’ την ταινία.
Κυκλοφόρησαν 2.000 αντίτυπα δίσκων βινυλίου, που διακινήθηκαν από την ίδια την εταιρεία παραγωγής. Υπήρξε σημαντική ανταπόκριση από το κοινό και πουλήθηκαν τα περισσότερα από τα αντίτυπα που κυκλοφόρησαν. Σταδιακά όμως, η ολοσχερής μεταστροφή της αγοράς προς το δίσκο ακτίνας σήμανε την εξαφάνιση του δίσκου από την αγορά. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το σάουντρακ δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Ντέπυ Βρεττού