15Ιον2019 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Tο  Σάββατο 15.6.2019 στο α’ μέρος της εκπομπής με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» αναλύθηκε η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κόλπο του Ομάν, με τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια και τις αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ και Ιράν για το ποιος είναι υπεύθυνος. Καλεσμένος ήταν ο Ευάγγελος Βενέτης, συντονιστής του Ερευνητικού Προγράμματος Μ. Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ειδικός στις Ισλαμικές/Μεσανατολικές Σπουδές στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

 Στο β’ μέρος, με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Μπάρκα, ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία, έγινε  σύνοψη και ανάλυση των τελευταίων γεγονότων στη γειτονική χώρα, μετά την έντονη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα της αναβολής ή όχι των τοπικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου.

Επίσης, σε παρέμβασή της η Ιβάνα Τζόρτζεβιτς αναφέρθηκε στις εμπλοκές που υπάρχουν αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, αλλά και τη Β.Μακεδονία, ενόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 20-21 Ιουνίου που πρόκειται να συζητήσει το θέμα.

Παρουσίαση-Οργάνωση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος