16Οκτ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Το Σάββατο 16/10 η εκπομπή ήταν δίωρη.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας εξετάστηκε το κατά πόσο κινδυνεύει η οικονομία διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη από το φαινόμενο του λεγόμενου ‘στασιμοπληθωρισμού». Πρόκειται για τον επικίνδυνο συνδυασμό υψηλών τιμών και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που ταλάνισε τις οικονομίες τις δεκαετίες ’70 και ’80, σε συνδυασμό και τότε με τις ενεργειακές κρίσεις. Οι ομοιότητες και οι διαφορές εκείνης της περιόδου με τη σημερινή αναλύθηκαν με καλεσμένο τον Παναγιώτη Πετράκη, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον Τομέα Ιστορίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής. Με τον ίδιο συζητήθηκαν, επίσης, οι συνέπειες της λειτουργίας των αγορών ενέργειας τα τελευταία χρόνια ως χρηματιστηρίων και η ανάγκη επιβολής νέων κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξετάστηκαν, επίσης, οι αναπτυξιακές προοπτικές ειδικά της Ελλάδας, με βάση τα νέα διεθνή δεδομένα, καθώς και τα στοιχεία που έχουν ανακοινώσει κυβέρνηση και ΕΛΣΤΑΤ.

Στο β’ μέρος της πρώτης ώρας η εκπομπή μετακινήθηκε στο Λίβανο για να εξετάσει τις χειρότερες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια-και μάλιστα με χρήση όπλων- μεταξύ θρησκευτικοπολιτικών ομάδων. Tα βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη 14/10 στη Βηρυτό, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για τα αίτια και τους υπεύθυνους της έκρηξης που τον Αύγουστο του 2020 ισοπέδωσε το λιμάνι και ένα μέρος της πόλης, με πολλά ανθρώπινα θύματα και τεράστιες καταστροφές. Το ποιοί είναι οι λόγοι για την νέα έξαρση της βίας στο Λίβανο, σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική της κατάρρευση και το ποιες προοπτικές υπάρχουν ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν, με προσκεκλημένο τον Νικόλα Κοσματόπουλο, καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Το α’ μέρος της δεύτερης ώρας αφιερώθηκε σε μια συνολική θεώρηση της κατάστασης που διαμορφώνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιπαράθεση των θεσμικών της οργάνων με την κυβέρνηση της Πολωνίας, η ενεργειακή κρίση, καθώς και η αναζήτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας, άμυνας, μετά το πώς κινήθηκαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τη συμφωνία AUCUS. Η σύγκρουση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες μπορεί να κλιμακωθεί σε σημείο να συζητηθεί ακόμη και η περίπτωση Polexit, όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές; Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν συντονίσουν τις ενεργειακές πολιτικές τους και να λάβουν μέτρα για τη ρύθμιση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ώστε να αντιμετωπιστεί η αλματώδης αύξηση των τιμών; Η χαοτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και η δημιουργία της συνεργασίας τους με την Αυστραλία και τη Βρετανία χωρίς συνεννόηση με τους ευρωπαίους συμμάχους τους είναι μια αφορμή για επανεξετάσει η ΕΕ την ασφάλεια και άμυνά της; Οι πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ποια σχέση έχουν με τέτοιους προβληματισμούς και αναζητήσεις ; Τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο Λουκάς Τσούκαλης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Με τον ίδιο συζητήθηκε επίσης το πώς μπορεί να επηρεαστούν οι πολιτικές της ΕΕ από την άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών/κεντροαριστερών κυβερνήσεων και την υποχώρηση των κεντροδεξιών, καθώς και το τι μπορεί να αποφέρει η διεξαγωγή της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο β’ μέρος της δεύτερης ώρας σειρά είχε μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εκπομπή, συναντώντας εκεί τον Σπύρο Πλακούδα, Επ. Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας στην Rambdan Academy διερεύνησε μαζί του την πρόοδο της αμυντικής συνεργασίας που έχει υπογράψει πριν ένα χρόνο η Αθήνα με το Αμπού Ντάμπι και που ήταν η πρώτη του είδους της χώρας μας με άλλο κράτος. Εξετάστηκαν επίσης οι προσπάθειες που κάνει η Τουρκία για να επαναπροσεγγίσει τις Μοναρχίες του Κόλπου, καθώς και την Αίγυπτο -με τις οποίες είχαν επιδεινωθεί οι σχέσεις της τα τελευταία χρόνια- και ποιο αποτέλεσμα έχουν φέρει αυτές οι κινήσεις. Εγινε επίσης αναφορά στη σημασία και το ρόλο της 35ης Παγκόσμιας Έκθεσης που ξεκίνησε πριν μερικές μέρες στο Ντουμπάι και η οποία είναι η πρώτη διοργάνωση αυτού του μεγέθους στην μετα-Covid εποχή.

Σύνταξη-Παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος