17Απρ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Τον Ελευθέριο Μυλωνάκη, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Μοριακής Βιολογίας & Ανοσολογίας και Αντιπρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Brown στο Πρόβιντενς, της Πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ φιλοξένησε στο α’ μέρος η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο». Μαζί του συζητήθηκε η πορεία της πανδημίας διεθνώς και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου τους τελευταίους μήνες υπάρχει θεαματική επιβράδυνση του αριθμού των κρουσμάτων και των νεκρών, λόγω του ταχύτατου πλέον εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο κ. Μυλωνάκης ρωτήθηκε επίσης για την ασφάλεια των ήδη αδειοδοτημένων εμβολίων και την εξέλιξη των υπολοίπων που βρίσκονται υπό διερεύνηση, για τις προοπτικές των προγραμμάτων εμβολιασμού, καθώς και για τις προόδους στις θεραπείες των ασθενών με Covid-19. Ακόμη, ζητήθηκε η γνώμη του για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο β’ μέρος η εκπομπή ασχολήθηκε με την ένταση της κρίσης που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα γύρω από το πρόγραμμα πυρηνικών ερευνών του Ιράν. Πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι έρευνες, ποια είναι η ανάμειξη του Ισραήλ στο τελευταίο σαμποτάζ που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ την Κυριακή 11/4 και μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι αντιδράσεις του Τελ Αβίβ, κατά πόσον οι ΗΠΑ της εποχής Μπάιντεν θα επιδιώξουν με το Ιράν μια διευθέτηση για τον έλεγχο των πυρηνικών του και ποιος μπορεί να είναι ξανά ο ρόλος της Διεθνούς Συμφωνίας της Βιέννης του 2015 (6+1).

Για τα θέματα αυτά καλεσμένος ήταν ο Γιώργος Μενεσιάν, διεθνολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ειδικευμένος σε ζητήματα Μέσης Ανατολής

Σύνταξη-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος