17Νοε2018 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

17 Νοεμβρίου 2018

Το Σάββατο 17.11.18 η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και στον Κόσμο» ήταν διαφορετική λόγω της ημέρας, συμμετέχοντας με το δικό της τρόπο στον εορτασμό της επέτειου του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα η εκπομπή ασχολήθηκε με το θεμα της αυτοθυσίας, όχι μόνον ατομικής, αλλά και μαζικής και όχι για έναν ιδιωτικό σκοπό, αλλά για ένα δημόσιο.

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιος Στυλιανίδης ανέλυσε το ζήτημα από τη σκοπιά της κοινωνικής ψυχολογίας και ψυχανάλυσης. Ο βουλευτής και καθηγητής φιλοσοφίας στο Birkbeck College της Βρετανίας Κώστας Δουζίνας, προσέγγισε το θέμα ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά. Και οι δύο εξήγησαν το νόημα και το ρόλο μιας τέτοιας αυτοθυσίας στο δυτικό πολιτισμό, αλλά και απάντησαν στο ερώτημα αν είναι δυνατό να έχουμε τέτοιου είδους στάσεις ανθρώπων, όπως αυτές που επέδειξαν αρκετοί στο Πολυτεχνείο το 1973 και στην εποχή μας.

Στην εκπομπή αναφέρθηκε επίσης μια από τις άγνωστες, αλλά από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες από εκείνους που μετείχαν στο Πολυτεχνείο και επέλεξαν να μείνουν ανώνυμοι.  Πρόκειται για την περίπτωση του ικαριώτη Γιώργου Κηρύκου, που είναι ο νέος (όχι φοιτητής) ο οποίος μένει κρεμασμένος με την ελληνική σημαία στην κολόνα δίπλα στην πύλη του Πολυτεχνείου μέχρι τη στιγμή που την γκρεμίζει το τανκ και φευγαλέα τον βλέπουμε να πέφτει πίσω.  Ο Γ.Κ. τραυματίζεται, στη συνέχεια συλλαμβάνεται, έχει μια σκληρή αντιμετώπιση από το καθεστώς, γλυτώνει με κάποιο τρόπο, ζει τις επόμενες δυο δεκαετίες μια περιπετειώδη ζωή στην Ελλάδα και το εξωτερικό …και τελικά καίγεται ζωντανός στις μεγάλες φωτιές της Ικαρίας το 1993, έχοντας τρέξει σαν εθελοντής για να σώσει ηλικιωμένους σε ένα ορεινό χωριό του νησιού του…

Παρουσίαση-επιμέλεια: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος