17Οκτ2020 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Επανήλθε στη συχνότητα του Πρώτου, μετά 15μερη διακοπή, η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Στο α΄μέρος, παρουσιάστηκε η θεματική του Συνεδρίου «∆ίκαιο & Τεχνολογία στην Κοινωνία της ∆ιακινδύνευσης», που διοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της.  Με τα θέματα  αυτά να γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα στην εποχή μας,  λόγω των νέων κινδύνων από την τρομοκρατία, την κρίση του περιβάλλοντος, τις εξάρσεις πανδημιών όπως η COVΙD 19 ή τον αδιαφανή έλεγχο και τη χειραγώγηση των πληροφοριακών συστημάτων, εξετάστηκαν οι επιπτώσεις που δημιουργούν τέτοιες αβεβαιότητες για τις ελευθερίες μας και τον τρόπο θωράκισης του κράτους δικαίου. Προσκεκλημένος ήταν ο εκ των διοργανωτών του Συνεδρίου, Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Αν.Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Μαζί του συζητήθηκαν επίσης οι νέες ισορροπίες που πρέπει να αναζητηθούν σήμερα μεταξύ Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Στο β’ μέρος η εκπομπή μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, όπου, με τη συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργου Συριόπουλου, αναλύθηκαν τα θέματα και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου. Οι θέσεις της Συνόδου για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο και τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, ο συντονισμός των 27 απέναντι στη νέα έξαρση της πανδημίας, οι ορατοί πλέον κίνδυνοι για άτακτο Brexit, καθώς και το πώς θα συνεχιστεί η πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν τα κύρια σχετικά ζητήματα που τέθηκαν.

Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με παρέμβαση της Ιβάνα Τζόρτζεβιτς για την κρίση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, με την ανακίνηση εκ μέρους της τελευταίας των θέσεων ότι η «μακεδονική» γλώσσα πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και πως η ταυτότητα των σλάβων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.

Σύνταξη-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος