17Οκτ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Την Κυριακή 17/10 η εκπομπή ήταν δίωρη.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας εξετάστηκαν τα τελευταία δεδομένα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς, με τις αξιοσημείωτες διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης και τις συστάσεις των επιμέρους χωρών για τις αναμνηστικές δόσεις, που παρουσιάζουν ορισμένες διαφορές. Καλεσμένος ήταν ο Γεώργιος Π. Χρούσος, Ομ. καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, επικεφαλής,της Εδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στο β΄μέρος της πρώτης ώρας θέμα της εκπομπής ήταν η πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας Evergrande (με χρέη/υποχρεώσεις 300 δις. $) και οι συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει μια τυχόν χρεοκοπία της στην κινεζική οικονομία, αλλά λόγω μεγεθών και τη διεθνή. Προσκεκλημένος ήταν ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ). Με τον ίδιο συζητήθηκαν επίσης μια σειρά από μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Κίνα υπό την προεδρία του Σι Ζι Πινγκ.

Το α’΄μέρος της δεύτερης ώρας αφιερώθηκε σε μια συνολική θεώρηση της κατάστασης που διαμορφώνεται για τα Δ.Βαλκάνια λόγω της δυστοκίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει τις ενταξιακές διαδικασίες ή έστω προοπτικές των χωρών της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται, επίσης, να συνδυαστεί με την αναζωπύρωση των διεθνοπολιτικών εντάσεων και εθνικισμών. Καλεσμένος ήταν ο Σταύρος Τζίμας, εξειδικευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας για θέματα της Βαλκανικής.

Στο β’ μέρος της δεύτερης ώρας η εκπομπή μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες για να καταγράψει την ατζέντα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 21-22/10. Σ’αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κρίσιμα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του μεταναστευτικού, ενόψει ενός νέου κύματος από το Αφγανιστάν και εν τω μέσω πολυάριθμων περιστατικών στα σύνορα της Λευκορωσίας με τις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία. Συμμετείχε η ανταποκρίτρια του Euronews στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαθά, με την οποία συζητήθηκε και η τύχη του ελληνικού τμήματος του εν λόγω ευρωπαϊκού δικτύου, το οποίο έχει ανακοινώσει την κατάργηση των προγραμμάτων του στην ελληνική γλώσσα και αυτά που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύνταξη-Παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος