18Απρ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Τον Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον των ΗΠΑ, φιλοξένησε σε όλη τη διάρκεια της η εκπομπή την Κυριακή 18 Απριλίου 2021.

Στη συζήτηση μαζί του, επιχειρήθηκε μια προσέγγιση της πανδημίας και των συνεπειών της στο σήμερα και το αύριο, μέσα από το πρίσμα ανάλογων περιπτώσεων στην πορεία της ανθρωπότητας. Εξετάστηκαν, επίσης, οι μεταβολές που επήλθαν στη ζωή των ανθρώπων και στη διάταξη των κοινωνικών συστημάτων, αν και υπογραμμίστηκε πως κάθε φορά τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

Ο Άγγελος Χανιώτης έχει διδάξει, εκτός από τις ΗΠΑ, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Κίνα και την Ελλάδα. Επίσης, είναι Αντεπιστέλλων Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον στο οποίο διδάσκει, είναι από τους πιο πρωτοποριακούς ακαδημαϊκούς θεσμούς στον κόσμο, συνδυάζοντας την προωθημένη μεταδιδακτορική έρευνα σε καινοτομικά αντικείμενα με την πλήρη ελευθερία των καθηγητών, ερευνητών και σπουδαστών του. Είναι διαφορετικό ίδρυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και αποτελεί το Ινστιτούτο στο οποίο κατέφυγε π.χ. ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, φεύγοντας από τη ναζιστική Γερμανία και παρέμεινε εκεί έως το τέλος της ζωής του.

Σύνταξη-Παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος