19Αυγ2017 – Αφύλαχτη Διάβαση

«To μπλόκο της Κοκκινιάς»

Στο μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944), είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα.

Η εγκατάσταση των προσφύγων μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και την Ανταλλαγή των πληθυσμών στα χώματα της Κοκκινιάς. Το κοινωνικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Η ταξική συνείδηση των κατοίκων της και οι εργατικοί αγώνες κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Η στοχοποίηση της Κοκκινιάς από τους ναζί και τους συνεργάτες τους ως προπύργιο αντιστασιακών ομάδων και κομμουνιστών.

Το μπλόκο της Κοκκινιάς μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που το έζησαν. Οι μάνες της Κοκκινιάς που έχασαν τους γιους τους, μέλη οι περισσότεροι της ΕΠΟΝ, οι επιζήσαντες άνδρες του μπλόκου, τα παιδιά και οι έφηβοι που έβλεπαν τους ναζί και τους γερμανοτσολιάδες να έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους της προσφυγικής πόλης, όχι μόνο στο κέντρο της αλλά και στις γειτονιές της: την Οσία Ξένη, τον Καραβά, τη Νεάπολη, τον Κοκκινόβραχο.

Η εκπομπή επικεντρώνεται στις μαρτυρίες της επιζήσασας Αλεξάνδρας Δουκατά-Καππή και της επιζώσας Γεωργίας Κατσούλια, που μιλά αποκλειστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα ακουστούν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.