19Ιαν2020 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο | Β’ μέρος

Την Κυριακή 19.01.2019 η εκπομπή με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ήταν δίωρη και δεν έγινε εκείνη του Σαββάτου.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας της εκπομπής, με τη συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία Γιώργου Παππά, έγινε ανασκόπηση όλων των δεδομένων της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της .

Στο β’ μέρος της πρώτης ώρας, η εκπομπή παρέμεινε σε θέματα Μεσογείου, για να εξετάσει αυτή τη φορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο, όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τα βίαια πλέον επεισόδια έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Βηρυτό Ουαλίντ Ελίας έκανε αναφορά σ’ αυτά τα γεγονότα, αλλά παράλληλα μετέφερε στους ακροατές και τις αντιδράσεις των ΜΜΕ αραβικών χωρών για τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Επίσης, στο τέλος της ώρας με την Ιβάνα Τζόρτζεβιτς έγινε μια ανασκόπηση σειράς από σημαντικές εξελίξεις στις Βαλκανικές χώρες.

Στο α’ μέρος της δεύτερης ώρας, με τη συμμετοχή του Θανάση Αυγερινού, ανταποκριτή στη Μόσχα σειράς ελληνικών ΜΜΕ, εξηγήθηκε ο ρόλος της Ρωσίας στην αντιμετώπιση  της Λιβυκής κρίσης, η συμμετοχή Πούτιν στο Βερολίνο και η 4μερής συνάντηση που επεδίωξε να οργανώσει πριν μερικές μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή Ερντογάν, Σάρατζ και Χαφτάρ. Επίσης, εκτός από την ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας σε σχέση με τη Μεσόγειο, Μ.Ανατολή, Τουρκία, έγινε αναφορά στις τελευταίες πρωτοβουλίες Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας, με την αλλαγή κυβέρνησης και τη δρομολόγηση συνταγματικών μεταβολών.

Τέλος, στο β’ μέρος της δεύτερης ώρας, με τη συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μελβούρνη Αλέκου Μάρκελου, έγινε μια σύνοψη των μέχρι τώρα οικολογικών καταστροφών, καθώς και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στην Αυστραλία από τις φωτιές που καίνε επί πέντε μήνες.

Σύνταξη-παρουσίασηΠολυδεύκης Παπαδόπουλος