20Φεβ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η «Η Αμερική επέστρεψε, η Διπλωματία επέστρεψε» είπε Τζο Μπάιντεν στις 19/2, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που φέτος διεξάγεται διαδικτυακά, ενώ τα ίδια είχε δηλώσει και στα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγο μετά την ορκωμοσία του. Τι σημαίνει αυτή η «επιστροφή» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, την Κίνα, τη Ρωσία, τα ζητήματα της Μ.Ανατολής, τις Συμφωνίες για την Κλιματική Αλλαγή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου επανήλθαν μετά την αποχώρηση που είχε αποφασίσει ο Πρόεδρος Τραμπ. Και ποιες συνέπειες θα έχουν οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη σημασία της Ελλάδας και τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό;

Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν στο α΄μέρος της εκπομπής, με καλεσμένο τον Δ.Καιρίδη, βουλευτή και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι ανταγωνισμοί γύρω από τους νέους αγωγούς και τα συστήματα τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο ήταν το ζήτημα που αναλύθηκε στο β’ μέρος της εκπομπής. Αφορμή υπήρξαν οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών γύρω από την αποπεράτωση του αγωγού Νοrth Stream 2,στην οποία προχωρούν η Ρωσία με τη Γερμανία, μέσω πενταμερούς κοινοπραξίας και την οποία αντιμάχονται οι ΗΠΑ, επικαλούμενες απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και απειλώντας με κυρώσεις τις εταιρείες που εμπλέκονται.

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, ακαδημαϊκός διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Ενέργειας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε ζητήματα ενεργειακής στρατηγικής. Επίσης, με τον ίδιο καλεσμένο συζητήθηκαν οι εξελίξεις με τον ευρωπαϊκό κλάδο του ρωσο-τουρκικού αγωγού Turkish Stream, τη λειτουργία του αγωγού TAP, που μεταφέρει στη Δ.Ευρώπη, μέσω και Ελλάδας, αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τις ενέργειες των ΗΠΑ για κατασκευή, στην Κροατία και την Αλεξανδρούπολη, εγκαταστάσεων υποδοχής και διοχέτευσης σε ευρωπαϊκές αγορές δικού τους υγροποιημένου αερίου (LNG) από σχιστολιθική διάτρηση.

Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος