20Ιον2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Ποια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο Ισραήλ, μετά τη δημιουργία μιας 8κομματικής κυβέρνησης, μοναδικής ακόμη και για την πολιτική ιστορία της χώρας, που πάντα κυβερνάται από συνασπισμούς. Κι αυτό γιατί, εκτός από τον μεγάλο αριθμό των κομμάτων που συμμετέχουν (εκ των οποίων 2 αριστερά, 2 κεντρώα, 3 δεξιά/ακροδεξιά, 1 αραβικό) η σύνθεση είναι ετερόκλητη τόσο από πλευράς ιδεολογίας όσο και θέσεων, με πιο κτυπητή την αντίθεση του κόμματος Υamin του Ναφτάλι Μπένετ που τελικά ανέλαβε και πρωθυπουργός για την πρώτη κυβερνητική περίοδο και του Αραβικού κόμματος «Ράαμ» (Ενωμένη Αραβική Λίστα) υπό τον Μανσουρ Αμπάς. Τελικά, η μόνη συγκολλητική ουσία όλων αυτών των «συμμάχων» ήταν η απομάκρυνση Νετανιάχου και η αντικατάστασή του στην εξουσία ή επρόκειτο και για προσπάθεια αποφυγής μιας εμφύλιας σύγκρουσης στο Ισραήλ; Κι ακόμη, ποιές μπορεί να είναι οι προοπτικές επιβίωσης μιας τέτοιας κυβερνητικής συμμαχίας (οριακής κοινοβουλευτικά με 1 έδρα πλειοψηφία) και τι πρόγραμμα θα έχει ως προς τα εσωτερικά οικονομικά/κοινωνικά θέματα και το στο παλαιστινιακό ζήτημα;

Για την ανάλυση αυτής της κατάστασης καλεσμένος στο α’ μέρος της εκπομπής ήταν ο Βίκτορ Ελιέζερ, ανταποκριτής στην Ελλάδα της Yedioth Ahronoth, που είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα του Iσραήλ.

Στο Ιράν, επίσης, η εκλογή του υπερσυντηρικού ιερωμένου και δικαστή Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία της χώρας και στη θέση του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί δημιουργεί μια νέα κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά και για τις εύθραυστες ισορροπίες της Μ. Ανατολής. Το ποιός είναι ο Ραϊσί, τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στο εσωτερικό του Ιράν και ποια θα είναι οι επίδραση στις εξωτερικές σχέσεις του και ιδίως στις διεργασίες που γίνονται για την ανανέωση της διεθνούς συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικού προγράμματός του έναντι κατάργησης των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν στο β’ μέρος της εκπομπής.

Προσκεκλημένος ήταν ο Βαγγέλης Βενέτης, διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Μ.Ανατολής, Ισλάμ και ιδιαίτερη ενασχόληση με την ιστορία και το σύστημα του Ιράν.