21Ιολ2018 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Το Σάββατο 21.7.2018 η εκπομπή με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ήταν δίωρη (09.00-11.00-).

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στη FYROMμε την οργάνωση του δημοψηφίσματος και τις άλλες πολιτικές εξελίξεις. Καλεσμένος του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσίμας, ειδικός στα Βαλκανικά θέματα. Στο β’ μέρος η εκπομπή παρέμεινε στην περιοχή και συνδέθηκε με την Αλβανία, απ’ όπου ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Παναγιώτης Μπάρκαςανέφερε τις πληροφορίες που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, καθώς και το κλίμα που διαμορφώνεται, σε ό,τι αφορά την πορεία των ελληνοαλβανικών διαπραγματεύσεων.

Στη δεύτερη ώρα και στο α’ μέρος η εκπομπή έδωσε το μικρόφωνο στην Αριάννα Φερεντίνου, η οποία ανέλυσε την κατάσταση στην Τουρκία μερικά 24ωρα μετά τη λήξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, αλλά με την  υιοθέτηση ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου. Αναλύθηκαν, επίσης, τα πρώτα βήματα που γίνονται για την εγκαθίδρυση του νέου προεδρικού συστήματος Ερντογάν. Στο  β΄ μέρος σειρά είχε μια επίσκεψη στο Παρίσι, για περιγραφή από τη Θωμαΐδα Παπαϊωάννου της ατμόσφαιρας μετά τη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου, όπου από τα επινίκια υπήρξε απότομη προσγείωση στην υπόθεση «Μπεναλά», που πλήττει την εικόνα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, αλλά και στη δύσκολη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο.

Τέλος, με τη βοήθεια της Ιβάνας Τζόρτζεβιτς, παρουσιάστηκαν μια σειρά από άλλες σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των Βαλκανίων και οι οποίες συνέβησαν την εβδομάδα που πέρασε.

Παρουσίαση-Οργάνωση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος