21Νοε2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Τo που οφείλεται η φετινή «τέλεια καταιγίδα» στις ενεργειακές τιμές και ιδίως εκείνης του φυσικού αερίου διεθνώς ήταν το θέμα του α’ μέρους της εκπομπής. Καινούργια αφορμή για τη συζήτηση του ζητήματος αποτέλεσε η γενική αύξηση της τιμής του ρεύματος στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτή εμφανίζεται ασύμμετρη στις επιμέρους χώρες, με την Ελλάδα να κατέχει αυτό τον καιρό τα πρωτεία πανευρωπαϊκά. Ετσι, το κόστος της μεγαβατώρας στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες ήταν π.χ. διπλάσιο από εκείνο της Γερμανίας και τριπλάσιο από της Πολωνίας.

Γιατί εμφανίζονται αυτές οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του ρεύματος και γενικότερα τι συμβαίνει με την ενεργειακή κρίση; Πρόκειται για έντονη αύξηση της ζήτησης διεθνώς λόγω ανάκαμψης που συναντά μια μειωμένη προσφορά; Eίναι θέμα μείωσης των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα; Yπάρχει βιαστική μετακίνηση στις ΑΠΕ, με ταυτόχρονη μείωση της λειτουργίας πυρηνικών/λιγνιτικών μονάδων; Παρακολουθούμε γεωπολιτικά παιχνίδια με την ενέργεια, με κυρίως εμπλεκόμενη τη Ρωσία; Mια σημαντική παράμετρος είναι πλέον η μεγάλη χρηματιστηριοποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου κι ακόμη κι ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα αγοραπωλησιών ρύπων;

Aπαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έδωσε ο προσκεκλημένος της εκπομπής Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιστημονικό και ερευνητικό αντικείμενο την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Το χρονικό βάθος και το εύρος σε θέματα οικονομικών, αμυντικών σχέσεων και γεωπολιτικών συγκλίσεων της Ισπανίας με την Τουρκία ήταν το θέμα που εξετάστηκε στο β΄μέρος. Αφορμή υπήρξε η δυσαρέσκεια της Αθήνας από τα όσα προέκυψαν μετά τη διακυβερνητική σύνοδο Ισπανίας-Τουρκίας, με κορυφαία τη συμφωνία για την αγορά από την γείτονα 2ου αεροπλανοφόρου ισπανικής κατασκευής. Υπήρξε εύλογη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις που έδωσε το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η σύγκλιση της Μαδρίτης με την Αγκυρα σε οικονομικά/εμπορικά ζητήματα, αγορές αμυντικών εξοπλισμών και κοινή στάση σε μια σειρά από διπλωματικά θέματα πηγαίνει πίσω περίπου 16 χρόνια. Από την πλευρά της Τουρκίας σταθερός παράγων ήταν όλη αυτή την εποχή ο Ερντογάν, αλλά από την μεριά της Ισπανίας η εν λόγω πολιτική διατηρήθηκε επί διαφορετικών κυβερνήσεων.

Για την διαχρονική εξέλιξη των σχέσεων Ισπανίας/Τουρκίας ρωτήθηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη Δώρα Μακρή.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος