25Νοε2017 – Αφύλαχτη Διάβαση

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, 75 χρόνια μετά»

Στο χρονικό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ακριβώς 75 χρόνια μετά, είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα.

H ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου στους πρόποδες της Οίτης, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις δολιοφθοράς ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Υλοποιήθηκε με επιτυχία τη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου 1942 από κοινού από δυνάμεις του ΕΛΑΣ (150 άνδρες υπό τον Άρη Βελουχιώτη που δρούσαν στην περιοχή της Ρούμελης), του ΕΔΕΣ (60 άνδρες υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα που είχαν έρθει με πορεία από την Ήπειρο) και μία 12μελή ομάδα σαμποτέρ, μέλη της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάγερς και υπαρχηγό τον ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται μαρτυρίες επιζησάντων αλλά και συγγενών των Βρετανών σαμποτέρ που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας. Μεταξύ άλλων, ακούγονται η μαρτυρία του μοναδικού Έλληνα σαμποτέρ -μέλους της βρετανικής αποστολής- Θέμη Μαρίνου, καθώς και η συνέντευξη που παραχώρησε η κόρη του, Πένυ Μαρίνου, στο Πρώτο Πρόγραμμα. Για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Νικηφόρο (Δημήτρη Δημητρίου) μιλά η αδελφή του Κατίνα Ψαριανού. Για τον πατέρα του Nathaniel Barker, Βρετανό σαμποτέρ, μιλά ο γιος του Frank Barker. Επίσης, ο Γεώργιος Παπακυριαζής ξετυλίγει την ιστορία του πατέρα του, συνταγματάρχη Αθανασίου Παπακυριαζή, μέχρι την εκτέλεσή του λίγες ημέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας και φέρνει στο φως ένα μοναδικό ντοκουμέντο.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.