26Ιον2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αποτέλεσε το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η εκπομπή στο α’ μέρος. Τι συζητήθηκε  και αποφασίστηκε για την νόσο COVID-19, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις, μεταξύ άλλων με την Τουρκία και τη Ρωσία, την πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τη δεύτερη σε ό,τι αφορά την  οικονομική ανάκαμψη και τις προκλήσεις για τη ζώνη του ευρώ;

Για την εξέταση αυτών συζητήσεων και αποφάσεων του ΕΣ καλεσμένος ήταν ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος.

Οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται στη Σουηδία, με την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στο β΄μέρος της εκπομπής. Το σκηνικό αυτό διαμορφώθηκε μετά την άρση της υποστήριξης του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας προς τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ελέγχου των ενοικίων από το κράτος. Ένα σύστημα ενοικιοστασίου ήταν μέχρι τώρα βασικό συστατικό αυτού που αποκαλείται σκανδιναβικό οικονομικό/κοινωνικό μοντέλο.

Με προσκεκλημένο τον Φώτη Θεοδωρίδη, Καθηγητή στον τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης του Νότιου Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, η εκπομπή εξέτασε, εκτός από τα πολιτικά δρώμενα της Σουηδίας, τι έχει απομείνει από το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της, αλλά και πως έχει εξελιχθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματός της από τη δεκαετία του ’90, η οποία χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα στις συζητήσεις αυτών των ημερών στην Ελλάδα για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την επικουρική ασφάλιση.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος