27Ιον2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η εκπομπή ασχολήθηκε στο α’ μέρος με τις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, με αφορμή τον β’ γύρο που διεξάγεται την Κυριακή 27/6. Οι εκλογές στις 13 Περιφέρειες της Μητροπολιτικής Γαλλίας έχουν πάντα ιδιαίτερη σημασία, μια και αφορούν μεγάλες και πολυπληθείς περιοχές της χώρας, που διαθέτουν σημαντική διοικητική και οικονομική αυτονομία. Επιπλέον, αναλόγως της συγκυρίας, μπορούν να αποκτήσουν και σημαντικό πολιτικό ενδιαφέρον, όπως τη φορά αυτή που λαμβάνουν χώρα λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις επόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.

Στον α’ γύρο, πριν μια εβδομάδα, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές ήταν αρκετές, καθώς οι υποψήφιοι του κόμματος του Μακρόν καταβαραθρώθηκαν, εκείνοι της Λεπέν δεν πήγαν καλά και αντιθέτως υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων της παραδοσιακής κεντροδεξιάς, των σοσιαλιστών και εν μέρει των οικολόγων. Η σημαντικότερη όμως τάση ήταν το τεράστιο ποσοστό αποχής, καθώς το 67% των Γάλλων δεν πήγε να ψηφίσει, στους δε νέους 18-24 η εκλογική συμμετοχή ήταν μόνον 10%.

Κατά πόσον αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, αλλά και τι είδους βαθύτερες κοινωνικές τάσεις φανερώνουν, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Γιώργο Πρεβελάκη, Ομ. Καθηγητή της Σορβόνης, πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και κάτοικο της Γαλλίας επί δεκαετίες.

Στο β’ μέρος αντικείμενο εξέτασης από την εκπομπή ήταν η πορεία του Λιβυκού ζητήματος, με αφορμή την διοργάνωση στις 23/6, στο Βερολίνο, της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για το μέλλον της Λιβύης (Βερολίνο ΙΙ), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με πρωτοβουλία και πάλι της Γερμανίας. Τη φορά αυτή συμμετείχαν 17 χώρες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά και η Λιβύη εκπροσωπούμενη από τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που έχει σχηματιστεί, καθώς  και 4 διεθνείς οργανισμοί. Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί και πάλι, για τους λόγους που επικαλείται η Γερμανία, η οποία συντονίζει τις σχετικές διαδικασίες.

Το ποιος είναι ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη στην δύσκολη πορεία προς τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, τι προβλέπεται για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών και μισθοφόρων και ειδικά όσων ελέγχονται από την Τουρκία και τη Ρωσία, ποια είναι η πραγματικότητα επί του πεδίου και ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του τουρκολυβικού συμφώνου εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, ήταν τα ζητήματα που αναλύθηκαν με τη συμμετοχή του διεθνολόγου Γιώργου Μενεσιάν, επιστημονικού συνεργάτη του ΙΔΙΣ και ειδικού για μεσανατολικά θέματα.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος