27Μαρ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η 25η Μαρτίου πέρασε, αλλά ορισμένοι εορτασμοί θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα εντός και εκτός Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις που γίνονται στο εξωτερικό, έχουν ιδιαίτερη σημασία για να γίνεται γνωστή όχι μόνον η αρχαία ιστορία της Ελλάδας, που είναι το σύνηθες, αλλά και η νεότερη. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό ώστε να υπάρξει συνέχεια στα ρεύματα φιλελληνισμού διεθνώς και ιδιαίτερα σε χώρες που ζει μεγάλος αριθμός ομογενών, ώστε να διατηρείται η ελληνική συνείδηση στις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται μια σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και την Ελληνική Ανεξαρτησία, την Κυριακή 28/3, στους κόλπους του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Καναδά. Να υπογραμμιστεί ότι το καναδικό κοινοβούλιο, περιλαμβάνει μεταξύ των 338 βουλευτών του και 4 ελληνικής καταγωγής, εκ των οποίων τρεις έχουν εκλεγεί με το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα και μια με το κόμμα των Νέων Δημοκρατών.

Για τους σκοπούς αυτής της εκδήλωσης και τις σχέσεις Ελλάδας/Καναδά η εκπομπή φιλοξένησε στο α’ μέρος την Εμμανουέλα Λαμπροπούλου, πρόεδρο της επιτροπής ελληνοκαναδικής φιλίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Καναδά και βουλευτή της περιφέρειας Σεν Λοράν του Μόντρεαλ. Να σημειωθεί ότι η κα Λαμπροπούλου, αν και μόλις 30 ετών, είναι δεύτερη φορά που εκλέγεται στην κεντρική Βουλή του Καναδά. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσουν και όσοι συνδεθούν με την σελίδα της Emmanuella Lambropoulos στο Facebook στις 20.30 ώρα Ελλάδας.

Με την ανάλυση των θεμάτων που είχε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 25-26.3 και των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε, ασχολήθηκε η εκπομπή στο β. μέρος. Η εν λόγω Σύνοδος, που τελικά διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη και όχι δια ζώσης, λόγω της επιδημιολογικής κρίσης που παραμένει στις περισσότερες χώρες μέλη, είχε στην ατζέντα του την επισκόπηση της κατάστασης στην Α.Μεσόγειο, όπου ενέπιπτε και η εξέταση των σχέσεων ΕΕ/Τουρκίας. Επιπλέον, ασχολήθηκε με την εξέλιξη της COVID-19 στις χώρες μέλη και τον συντονισμό των εταίρων. Ακόμη, συζήτησε για τη διατλαντική συνεργασία, με την τηλε-συμμετοχή μάλιστα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θέμα που αναπόφευκτα συνδυάστηκε και με την εξέταση των σχέσεων της Ένωσης με τη Ρωσία και την Κίνα. Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέθηκε η ανάγκη για μια νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, το πώς θα υπάρξει πρόοδος με το λεγόμενο ψηφιακό θεματολόγιο, καθώς και τι μπορεί να γίνει για την ενδυνάμωση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Προσκεκλημένος για να συζητηθεί η αποτύπωση αυτών των ζητημάτων στις εργασίες και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ο Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, στη Σχολή Sciences Po του Παρισιού και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Σύνταξη-Παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος