28Ιολ2019 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Την Κυριακή 28.7.2019 η εκπομπή με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ανέλυσε στο α’ μέρος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, με τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις ζυμώσεις και πιέσεις για την επανέναρξη συνομιλιών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τις τρέχουσες σχέσεις Λευκωσίας/Αθήνας, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο 29-30/7. Συνομιλητής του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου ήταν ο δημοσιογράφος Άρις Βικέτος, συνεργάτης κυπριακών ΜΜΕ.

Στο β’ μέρος, με αφορμή τους μεγάλους καύσωνες στην Ευρώπη, τις φωτιές που ξέσπασαν σε  σειρά χωρών και την επέτειο από τις τραγωδίες στο Μάτι και την Κινέτα, η εκπομπή εξέτασε το συντονισμό και την αλληλοβοήθεια που υπάρχει για θέματα πολιτικής προστασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και την εφαρμογή της πρωτοβουλίας rescEU, που έρχεται να ενισχύσει τη συνεργασία και τα μέσα που διατίθενται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε επίπεδο  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλεσμένος ήταν ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κάρλος Μαρτίν.

Παρουσίαση-Οργάνωση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος