28Μαΐ2020 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Την Πέμπτη 28.5.2019 υπήρξε έκτακτη δίωρη μετάδοση της εκπομπής με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας έγινε ανάλυση του νέου πακέτου επιχορηγήσεων και δανείων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ. Καλεσμένος ήταν ο Πάνος Καρβούνης, πρώην ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν.

Στο β’ μέρος εξετάστηκαν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις κατηγορίες που αποκαλούνται «μεσαία τάξη», καθώς και η κατιούσα πορεία αυτών των στρωμάτων στον Δυτικό Κόσμο εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Αφορμή της συζήτησης ήταν η κυκλοφορία του βιβλίου «ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΚΕΝΟ-Η ακμή και η κρίση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και τον κόσμο» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), με συγγραφέα το δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή, ο οποίος ήταν και ο συμμετέχων.

Στο α’ μέρος της δεύτερης ώρας αναλύθηκαν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ιταλία και η επίδραση που μπορούν να έχουν στη χώρα, που επλήγη όσο λίγες, τα προγράμματα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσκεκλημένος ήταν ο Ελληνοϊταλός επιχειρηματίας και αναλυτής Γιώργος Μαγκλιβέρας. Στο β’ μέρος, σε συνομιλία με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι αναφέρθηκε το πώς έχουν τα ίδια ζητήματα σε σχέση με τη Γαλλία, καθώς και ποια χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας είχαν ανακοινωθεί πριν μερικές ώρες από τη γαλλική κυβέρνηση.

Παρουσίαση-Σύνταξη: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος