28Νοε2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η μεγάλη υποτίμηση της λίρας από τα ανορθόδοξα οικονομικά του Ερντογάν, που δυσκολεύουν την ζωή των περισσότερων κοινωνικών στρωμάτων και προκαλούν εισαγόμενο πληθωρισμό, είναι η μια πλευρά των πραγμάτων της τουρκικής οικονομίας. Ποια είναι, όμως, η συνολική κατάσταση της, πως αντιμετωπίστηκαν οι προηγούμενες μεγάλες κρίσεις του 2001 και του 2018, αλλά και πόσο έχει επηρεαστεί η τουρκική οικονομία από την εξωτερική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και ειδικά στις σχέσεις με την ΕΕ, με σημαντικά κράτη μέλη της (Γερμανία, Γαλλία) ή και πρώην (Ηνωμένο Βασίλειο), με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν στο α’ μέρος της εκπομπής, με καλεσμένο τον οικονομολόγο Κωνσταντίνο Πεχυνάκη, υπεύθυνο της έρευνας «Οι προκλήσεις της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας», που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν στην Τουρκία στις 24/11, για πρώτη φορά μετά το 2012, ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στο β’ μέρος της εκπομπής. Πρόκειται για μια σημαντική και εν μέρει απρόσμενη κίνηση που φαίνεται να αλλάζει όχι μόνον τις σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά και τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής. Τα Εμιράτα και η Τουρκία μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε μετωπική σύγκρουση για μια σειρά από κρίσιμα θέματα (Μουσουλμανική Αδελφότητα, κατηγορίες Ερντογάν για ανάμειξη ΗΑΕ στο πραξικόπημα του 2016, Συριακό, Κατάρ, Λιβύη, Κέρας Αφρικής, Συμφωνίες Αβραάμ). Πως φτάνουν οι δύο ‘ορκισμένοι εχθροί’ σε μια νέα σύγκλιση;

Τις σχετικές απαντήσεις έδωσε ο προσκεκλημένος της εκπομπής, Σπύρος Πλακούδας, διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Μ.Ανατολής.

Σύνταξη – παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος