29Σεπ2019 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Την Κυριακή 29.9.2019 η εκπομπή με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ανέλυσε στο α’ μέρος τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που  έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου, το πολιτικό διακύβευμα και τη στάση της ΕΕ.  Καλεσμένος ήταν ο Αρις Γεωργόπουλος, Επ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Στο β΄μέρος παρουσιάστηκαν τα πολιτικά δεδομένα εντός των οποίων λαμβάνουν χώρα οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία, μια κρίσιμη χώρα για την ΕΕ, την ευρωζώνη και ιδίως για την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.  Καλεσμένος ήταν ο Κριστιάν Γκόνζα, ανταποκριτής στην Ελλάδα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.

Ακόμη, σε ένα γ’ μέρος της εκπομπής, ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος παρουσίασε τα συμπεράσματα δημοσιογραφικής αποστολής στην Ολλανδία, με αντικείμενα την ενημέρωση για το ρόλο των start ups, της καινοτομίας και της ενεργειακής μετάβασης στην οικονομία της χώρας, την πολιτική της σε σχέση με τα θέματα της ευρωζώνης και τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Παρουσίαση-Σύνταξη: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος