30Σεπ2017 – Αφύλαχτη Διάβαση

Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή Γ΄ Μέρος: «Ποιος ήταν στ΄ αλήθεια ο Κώστας Νούρος;»

A’ Μέρος Εκπομπής

Β’ Μέρος Εκπομπής


Το αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Σμυρναίικο μινόρε», ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 12:00 με μία εκπομπή για το ανθρώπινο προσφυγικό στοιχείο. Κεντρικό πρόσωπο ο Κώστας Νούρος, ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός τραγουδιστής που γεννήθηκε στη Σμύρνη και πέθανε στην προσφυγική Κοκκινιά. Ένας ρεμπέτης που σημαδεύτηκε μια για πάντα από το τραύμα της απώλειας και του προσφυγισμού.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος, η εκπομπή φέρνει στο φως μαρτυρίες προσφύγων της Ιωνίας. Ανάμεσά τους διακρίνεται και μία σκοτεινή και μοναχική φιγούρα που περιπλανήθηκε στις προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου για να καταλήξει σε ένα χαμόσπιτο επί της οδού Γρεβενών στην Κοκκινιά. Στον αριθμό 33. Εκεί, έκλεισε τα μάτια του για πάντα ο Κώστας Νούρος.

Όμως, ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Κώστας Νούρος; Ο μάστορας του αμανέ; Ο ξένος δύο και τρεις φορές; Ο αιώνιος πρόσφυγας; Ο άνθρωπος που πήγε κόντρα στα μεσοπολεμικά στερεότυπα;

Για τον Κώστα Νούρο μιλούν ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσιμάρας Τζανάτος, ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, Γιώργος Τσάμπρας, και ο μουσικός ερευνητής Δημήτρης Τσακιλτζής.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται οι προσφυγικές μαρτυρίες των Μανώλη Χατζησάββα, Δημήτρη Καμπούρη και Θεόδωρου Σαρίδη από το Αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, καθώς και τραγούδια του Κώστα Νούρου που ηχογράφησε την περίοδο 1927 – 1931.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Αφήγηση: Γιάννης Τσούτσιας – Νίκος Σπυράκος.