«Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας» – «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα»

Αποσπάσματα από το νέο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Παραλλαγές πάνω σε μια αχτίδα», μελοποίηση της ομότιτλης ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη, αποκλειστικά στην εκπομπή «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας» την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα.
Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΟΤ και δίχως την παρουσία κοινού. Στη συναυλία αυτή ο καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσίασε για πρώτη φορά δύο έργα του, τα «Όσο υπάρχουν Αχαιοί» και την μελοποίηση της ποιητικής συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», το δεύτερο ειδικά γραμμένο για την περίσταση. Τα έργα εκτέλεσαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση της Αγγελικής Πλόκα με την σύμπραξη τεσσάρων εκλεκτών ερμηνευτών/ιών και ισάριθμων σολίστ λαϊκών οργάνων. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα και θα μεταδοθεί προσεχώς από την τηλεόραση της ΕΡΤ και το διαδικτυακό κανάλι του ΕΟΤ ώστε να μπορέσει να την απολαύσει και το κοινό.
Με την ευγενική παραχώρηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η εκπομπή «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας» την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου  παρουσίασε σε αποκλειστικότητα για το ελληνικό ραδιόφωνο (και σε μη τελικές ακόμα μίξεις) τέσσερα αποσπάσματα από το «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», ένα με καθέναν/ία από τους ερμηνευτές/ιες του, δηλαδή τους/τις Κώστα Μακεδόνα, Βερόνικα Δαβάκη, Μυρσίνη Μαργαρίτη και Γιώργο Φλωράκη. Ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σχολιάζει – όσο το επιτρέπει η μη ολοκληρωμένη ακρόαση του έργου – αυτά τα αποσπάσματα και θα τα συνδέσει με άλλα από ανάλογης θεματικής αν και όχι απαραίτητα ύφους έργα του συνθέτη καθώς και με άλλα παραδείγματα υψηλού επιπέδου μελοποίησης ποιητικών αριστουργημάτων, από το ελληνικό αλλά ακόμα περισσότερο από το διεθνές ρεπερτόριο ακριβώς για να καταδειχθεί ο πολύ προσωπικός και διαφορετικός από τους περισσοτέρους Έλληνες ομοτέχνους του τρόπος που ο Δημήτρης Παπαδημητρίου προσεγγίζει μουσικά την ποίηση.
Ένα δίωρο γεμάτο από τον λόγο του Οδυσσέα Ελύτη και άλλων κορυφαίων ποιητών να συναντά την μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και άλλων σπουδαίων δημιουργών το βράδυ της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ!