01Ιολ2018 « Ένα διήγημα μια ανάσα» «Το Βιό της Κυράς Κερκύρας» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του (01-07-1923).

« Ένα διήγημα μια ανάσα»

Την  Κυριακή 01-07-2018 στις 16.30, στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος  Ένα διήγημα μια ανάσα θα παρουσιαστεί το αφήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Το Βιό της Κυράς Κερκύρας» σε  Έκδοση του Τυπογραφείου «ΚΕΙΜΕΝΑ» Αθήνα 1982, με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του (01-07-1923).

Ο συγγραφέας με βάση λαϊκούς θρύλους και παραδόσεις, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν διάσπαρτοι στην Κέρκυρα αμύθητοι θησαυροί, πλάθει με δεξιοτεχνία, έμπνευση και περιγραφική δύναμη, ένα σπάνιο ιστορικό αφήγημα, σε μορφή διαλόγου. Το πλούσιο παρελθόν του νησιού, οι χαμένες πλούσιες πόλεις της μυθολογίας και της αρχαιότητας, οι πολεμικές περιπέτειές της και η Ιστορία της, ευνοούν θρύλους σχετικά με θησαυρούς και για την ύπαρξή τους. Την ρωμαϊκή εποχή και μέχρι και τον 16ο αιώνα, πολλές αρχοντικές κατοικίες καταστράφηκαν από πειρατικές επιδρομές και πολεμικές επιχειρήσεις και τα μυστικά τους χάθηκαν κάτω από τα ερείπιά τους.
Και  βέβαια, υπάρχει ο θρύλος της προίκας της Αγίας Κερκύρας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση της Κέρκυρας, ο πατέρας της, βασιλιάς Κερκυλλίνος, μετανοιωμένος για το μαρτύριο της μοναχοκόρης του Κερκύρας, έθαψε μαζί με το λείψανό της και την προίκα της, που ήταν αντάξια της βασιλικής καταγωγής. Αργότερα οι Χριστιανοί του νησιού οικοδόμησαν επάνω στον τάφο της αγίας έναν ναό, τον οποίο πολλοί ιστορικοί του παρελθόντος ταύτιζαν με τη γνωστή Βασιλική της Παλαιόπολης. Η ταύτιση αυτή υπάρχει και στη λαϊκή παράδοση, σύμφωνα με την οποία, κάτω από την αρχαία Βασιλική υπάρχουν κατακόμβες ή ένα σπήλαιο, όπου βρίσκονται  τόσο ο τάφος της Αγίας Κερκύρας, όσο και αμύθητοι θησαυροί.

Δραματοποιημένη αφήγηση- Επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου 

Τεχνική επιμέλεια: Γιώργος Κωστόπουλος

Τρίτο Πρόγραμμα

Ο Στέφανος-Κωνσταντίνος Θεοτόκης (13 Μαρτίου 18721 Ιουλίου 1923) ήταν Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής, σημαντικός εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής.Στην ελληνική λογοτεχνία η πεζογραφία του Κ. Θεοτόκη είχε σημαντική προσφορά. Στα εκτενή διηγήματά του: Η τιμή και το χρήμα, Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα, Ο κατάδικος και Οι σκλάβοι στα δεσμά τους διακρίνεται η δραματικότητα της αφήγησης και η ρεαλιστική απόδοση της ζωής σε μια ηθογραφική ατμόσφαιρα, που διαπνέεται και από φιλοσοφική διάθεση. Τα σύντομα διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στην αρχή στο περιοδικό Τέχνη του Κ. Χατζόπουλου και στον Νουμά, και αργότερα κυκλοφόρησαν με τον τίτλο Κορφιάτικες ιστορίες, αποδίδουν με απλότητα και λιτότητα την κερκυραϊκή ζωή της εποχής, με εικόνες αδρές και σκληρές .Επηρεασμένος από τον Νίτσε από την πρώιμη περίοδο της συγγραφικής του δραστηριότητας,  έγραψε  Το Πάθος (1899)  το Πίστομα. Στη ποιητική του συγγραφή κυριαρχούν οι μεταφράσεις του Σαίξπηρ που απέδωσε έμμετρα την Τρικυμία, τον Μάκβεθ, τον Βασιλιά Ληρ και τον Οθέλλο. Μετέφρασε τα Γεωργικά του Βιργιλίου, τον Έρμαν και Δωροθέα του Γκαίτε, τον Φαίδωνα του Πλάτωνα, και από τη σανσκριτική τα: Σακούνταλα, Μαλαβίκα και Αγνημίτρα. Έγραψε επίσης και μερικά σονέτα που διακρίνονταν για τη λεπτότητα αισθήματος.Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου Κερκύρας (1910-1914), ενώ  υποστήριξε το κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών. Πέθανε στην Κέρκυρα σε ηλικία 51 ετών, τον Ιούλιο του 1923

 

01Ιολ2018 « Ένα διήγημα μια ανάσα» «Το Βιό της Κυράς Κερκύρας» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του (01-07-1923).