01Ιολ2018 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο  «Ο θείος Βάνιας» του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ   Κυριακή, 1 Ιουλίου στις 22.00

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

«Ο θείος Βάνιας» του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ

Κυριακή, 1 Ιουλίου στις 22.00

Το 1890 μετά τον αμφιλεγόμενο «Ιβάνωφ» (1887) ο Τσέχωφ γράφει ακόμα ένα μεγάλο θεατρικό έργο με τον τίτλο «Ο Συλβαίν». Εκεί, καταγγέλλει το κακό που προκαλούν οι συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι να αλληλοκρίνονται στηριζόμενοι σε προκαταλήψεις, να κολλούν ετικέτες, να εκφράζουν οριστικές κρίσεις, να χτίζουν τη ζωή τους πάνω σε κλισέ και να σέβονται τα είδωλα. Το έργο δεν είχε τότε καμία επιτυχία: δήλωσαν ότι ο Τσέχωφ δεν γνώριζε τους κανόνες του θεάτρου και ότι αυτό έμοιαζε περισσότερο με νουβέλα παρά με θεατρικό. Αργότερα,  ο συγγραφέας ξαναδουλεύει το έργο και του αλλάζει τον τίτλο σε «Ο θείος Βάνιας» (1898).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ «Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας»  ΑΘΗΝΑ: ΣΟΚΟΛΗ, 1992

Ένα χρόνο αργότερα το 1899, το έργο ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας σε σκηνοθεσία  Στανισλάφσκι.

 Την θεατρική περίοδο 2003-2004 ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθέτησε την παράσταση του θείου Βάνια  και υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο, στη σκηνή του  θεάτρου «Προσκήνιο».

Η παράσταση μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο σε μια ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο studio D της ΕΡΤ και μεταδόθηκε από το Γ΄Πρόγραμμα  στις 27 Μαρτίου του 2004, για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Μετάφραση:  Χρύσα Προκοπάκη

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Τεχνική επιμέλεια: Τάσος Μπακασιέτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Μπούρας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Σούλα Αθανασιάδου-Μαρίνα Τιμοθέεβνα, Δημήτρης Σιακάρας- Μιχαήλ Λβόβιτς Άστροφ, Γιάννης Μπέζος- Ιβάν Πετρόβιτς Βοϊνίτσκι-Βάνιας, Περικλής Μουστάκης- Αλεξάντρ Βλαντιμίροβιτς Σερεμπριακώφ,  Γιάννης Ψυχογιός –Ιλιά Ιλίτς Τελιέγκιν, Μαρίνα Ψάλτη –Σοφία Αλεξάντροβνα-Σόνια, Ναταλία Τσαλίκη- Ελένα Αντρέγεβνα, Ουρανία Μπασλή-  Μαρία Βασίλιεβνα Βοϊνίτσκαγια, Άγγελος Μπούρας- εργάτης Εφήμ. 

 

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

01Ιολ2018 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο «Ο θείος Βάνιας» του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ Κυριακή, 1 Ιουλίου στις 22.00