01Σεπ2016 «Κεχριμπάρια κ΄έβενους» Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τον Βέλγο νομπελίστα συγγραφέα Μωρίς Μάτερλινκ

imaeter001p1

Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τον Βέλγο νομπελίστα συγγραφέα  Μωρίς Μάτερλινκ

1η Εκπομπή

Ο Μωρίς Μάτερλινκ (ή Μαίτερλινκ όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα), Βέλγος συγγραφέας και τιμημένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1911), ήταν κεντρική φιγούρα στο κίνημα του Συμβολισμού, του οποίου πολλά έργα ενέπνευσαν ή χρησιμοποιήθηκαν για μελοποίηση από σπουδαίους συνθέτες της εποχής του, αλλά και μετέπειτα (όπως ο Claude Debussy, o Gabriel Fauré, o Arthur Honegger, ο Arnold Schoenberg κ.α.).

Μέσα από το επιστημονικό και μεταφραστικό έργο, της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράς Μπακονικόλα, «προβάλλεται» ραδιοφωνικά, ένα από τα φωτεινότερα πνεύματα του παγκόσμιου γραπτού και θεατρικού Λόγου. «…Δεν είναι υπερβολικό να ισχυρισθούμε ότι το θέατρο του συμβολισμού εκπροσωπήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τον Μάτερλινκ, τον πιο συμβολιστή των συμβολιστών…»  υποστηρίζει η Χαρά Μπακονικόλα στο βιβλίο της Maurice Maeterlinck,  εκδ. Επτάλοφος.

Το ανεπανάληπτο έργο του Βέλγου δραματουργού ενέπνευσε εκτός από μουσικές συνθέσεις και θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά και επιστημονικά δοκίμια και μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσιάζεται ραδιοφωνικά τον μήνα Σεπτέμβριο, κάθε Πέμπτη στις 8 με 9 το βράδυ από την εκπομπή «Κεχριμπάρια κ΄έβενους»  που επιμελείται η θεατρολόγος- ηθοποιός Λήδα Δημητρίου για το Τρίτο Πρόγραμμα.

 

ΜΩΡΙΣ ΜΑΤΕΡΛΙΝΚ,  

Γάνδη, 29 Αυγούστου 1862 – Νίκαια, 6 Μαϊου 1949).

Δραματικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, πεζογράφος και ποιητής. Υπήρξε ένα από τα φωτεινότερα πνεύματα του καιρού του.

Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ (1911) και δέχθηκε πολλούς άλλους τιμητικούς τίτλους στη χώρα του και στη Γαλλία. Σφράγισε με την λογοτεχνική του προσωπικότητα την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, και κυρίως τον χώρο του Συμβολισμού.

Εραστής της γνώσης αλλά και της ζωής, ο Βέλγος λογοτέχνης και στοχαστής ήταν προικισμένος με μια ιδιαίτερη σοφία και μια σπάνια ειλικρίνεια, που προσδίδουν στα κείμενά του τη γοητεία της βαθιάς σκέψης σε συνδυασμό με τη σαφή γλώσσα.

Τον απασχόλησαν όλα σχεδόν τα πεδία της επιστήμης και της φιλοσοφίας, της ζωής και του θανάτου, από την πιο υλική και απτή έως την πιο άυλη και αθέατη έκφανσή τους.

Χαρά Μπακονικόλα.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Λήδα Δημητρίου

Ημερομηνία μετάδοσης 01.09.16