01Σεπ2019 «Ένα διήγημα μια ανάσα» – Jacques Lacarrière Ta φτερά του Ικάρου

EΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ
Jacques Lacarrière
Ta φτερά του Ικάρου

Η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ την Κυριακή 01-09-19 στις 16.30, είναι αφιερωμένη στον διάσημο συγγραφέα και φιλλέληνα Ζάκ Λακαρριέρ και εστιάζει στο έργο του «Τα φτερά του Ικάρου- Η πραγματεία των πτώσεων» με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Χατζηνικολή.
Άνθρωπος-πουλί με τεχνητά φτερά, πρώτος αεροναύτης του διαστήματος, μύστης καλεσμένος ν’ ανεβεί στον ουρανό, άνθρωπος-πεταλούδα που καίγεται στον ήλιο, ιπτάμενο έκτρωμα, άνθρωπος αποδιοπομπαίος που θυσιάζεται και γκρεμίζεται στο κενό, άνθρωπος πτητικός και εξαερωμένος, αποτυχημένος ουτοπιστής, πλάσμα που ξεπήδησε από τα σκοτεινά παιχνίδια ουράνιων λέξεων, ο Ίκαρος είναι όλα αυτά συγχρόνως. Ανάμεσα σ’ όλες τις μορφές και τις κλείδες ερμηνείας που προτείνονται από τον Ζακ Λακαριέρ, ο αναγνώστης θα πρέπει να κάνει τη δική του εκλογή. Αυτές οι σκέψεις πάνω σ’ έναν ακατάλυτο μύθο γίνονται αφορμή για ένα πέταγμα γνώσης αλλά και φαντασίας.
Δραματοποιημένη αφήγηση- επιμέλεια παραγωγής: Ολύνα Ξενοπούλου
Επεξεργασία ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος
Τρίτο Πρόγραμμα

Jacques Lacarrière 1925-2005
Ο συγγραφέας και ελληνιστής Ζακ Λακαριέρ γεννήθηκε στη Λιμόζ της Γαλλίας. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Παρίσι. Το 1950 ξεκίνησε με τα πόδια με προορισμό την Ινδία, αλλά τελικά προτίμησε την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή, όπου έζησε πολλά χρόνια, κυρίως στην Ύδρα και στην Πάτμο, μέχρι το 1966. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, εγκαθίσταται στη Βουργουνδία, στο σπίτι του θείου του, όπου μένει για πάντα. Υπήρξε λάτρης της αρχαίας και κυρίως της σύγχρονης Ελλάδας. Με το πάθος που τον χαρακτήριζε, κατάφερε να αναδείξει στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να το συνδέσει με την ιστορία της. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, βιβλία τέχνης και ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την Ελλάδα στο εξωτερικό «Το ελληνικό καλοκαίρι» (1976). Πέθανε απροσδόκητα στο Παρίσι και η σορός του αποτεφρώθηκε, ενώ η στάχτη σκορπίστηκε στη θάλασσα στ’ ανοιχτά των Σπετσών στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

01Σεπ2019 «Ένα διήγημα μια ανάσα» – Jacques Lacarrière Ta φτερά του Ικάρου

ΒΙΒΛΙΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |