02Δεκ2018 «Μουσικές αφηγήσεις»   Δεκέμβρης, ο μήνας των Χριστουγέννων

Μουσικές αφηγήσεις
Κυριακή 02-12-18 ώρα 9.00 το πρωί
Δεκέμβρης, ο μήνας των Χριστουγέννων. Όλες τις Κυριακές του Δεκέμβρη θ’ακούτε Χριστουγεννιάτικα διηγήματα και παραμύθια.
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου ο Κώστας Γιαλίνης (εκφωνητής της ΕΡΤ για πολλά χρόνια και μελετητής του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη) διαβάζει το διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα «Η σταχομαζώχτρα».
Η Άννα Σακαλή διαβάζει το σύντομο διήγημα «Τα πτερόεντα δώρα».
«Μεγάλην εξέφρασεν έκπληξιν η γειτόνισσα το Ζερμπινιώ, ιδούσα τη ημέρα των Χριστουγέννων του έτους 187 … την θειά Αχτίτσα φορούσαν καινουργή μανδήλαν, και τον Γέρο και την Πατρώνα με καθαρά υποκαμισάκια και με νέα πέδιλα.
Τούτο δε διότι ήτο γνωστότατον ότι η θειά Αχτίτσα είχεν ιδεί την προίκα της κόρης της πωλουμένην επί δημοπρασίας προς πληρωμήν των χρεών αναξίου γαμβρού, διότι ήτο έρημος και χήρα και διότι ανέτρεφε τα δύο ορφανά έγγονά της μετερχομένη ποικίλα επαγγέλματα. Ήτο 9ας είναι μοναχή της!) απ’ εκείνας που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα…..»

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851. Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Το έργο του, πλούσιο και ποικίλο, διαπνέεται από βαθιά θρησκευτικότητα και από την αγάπη του βέβαια για τη φύση και για το νησί του, τη Σκιάθο. Ο Παπαδιαμάντης παρουσιάζεται βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής. Οι ήρωες του όμως δεν είναι πρόσωπα από το νησί του, ζουν στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, όπως αυτή στην οποία διέμενε ο ίδιος κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ή στα χωριά της Αττικής.
Δεν είχε την ευτυχία να δει δημοσιευμένο κάποιο έργο του σε βιβλίο. Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν σε συλλογές αρκετά διηγήματά ου.
Η γλώσσα της αφήγησης του Παπαδιαμάντη είναι η δική του γλώσσα. Μια ιδιόρρυθμη καθαρεύουσα. Γνωρίζει πολύ καλά και το γλωσσικό ιδίωμα της Σκιάθου αλλά και τις ιδιολέκτους των ναυτικών και του εκκλησιαστικού χώρου, που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο έργο του. Το γεγονός ότι ο Παπαδιαμάντης διαβάζεται, ακόμα και σήμερα, που η γλώσσα μας βρίσκεται τόσο μακριά απ’τη δική του, που ο κόσμος έχει αλλάξει, δείχνει την αξία του έργου του. Συνεχίζει να μας ελκύει γιατί περιέχει τον πανανθρώπινο πόνο, τα «πάθια» και τους «καημούς « του κόσμου, που δεν έχουν ποτέ τελειωμό.
Παραγωγή-παρουσίαση –  Άννα Σακαλή

02Δεκ2018 «Μουσικές αφηγήσεις» Δεκέμβρης, ο μήνας των Χριστουγέννων

ΒΙΒΛΙΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |