02Νοε2020 Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Δευτέρα 02-11-20, ώρα 24:00-01:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/ Giorgos Markakis
Στη σημερινή εκπομπή o Γιώργος Μαρκάκης εστιάζει στο ιστορικό έργο και ηχογράφηση που έκανε ο αρχιμουσικός Jordi Savall, με μια πλειάδα μουσικών από διάφορα μέρη της αφρικανικής ηπείρου, για να αναδείξει και να προβάλλει στη σημερινή μας κοινωνία ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά την διάρκεια 4,5 αιώνων και τη σημασία που έχουν ακόμα και σήμερα στη ζωή μας.
Οι “Δρόμοι των Σκλάβων” -The Routes of Slavery” – έκδοση δίσκου 2017- είναι ένα μουσικό θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον βίαιο ξεριζωμό δουλεία εκατομμυρίων Αφρικανών που μεταφέρονταν αλυσοδεμένοι στις αποικίες για να καλλιεργήσουν κυρίως ζάχαρη και καφέ στις φυτείες των Ευρωπαίων δουλεμπόρων που έψαχναν μόνιμα νέους εύκολους τρόπους πλουτισμού. Από το 1444 μέχρι το 1888 εκατομμύρια Αφρικανών μαρτύρησαν από τις κακουχίες στις ατέλειωτες καραβιές από την Δυτική Αφρική προς τον Νέο Κόσμο. Το μεγαλύτερο διαρκές έγκλημα τόσων αιώνων μπορεί επίσημα να σταμάτησε με την κατάργηση της δουλείας αλλά οι επιπτώσεις στους απογόνους, όσων είχαν την τύχη και το σθένος να επιβιώσουν συνεχίζονται, είναι και θα είναι ορατές στη σύγχρονη κοινωνία που ζουν.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Μαρκάκης μας ταξιδεύει στην Νέα Ορλεάνη για να συναντήσουμε μία από τις πιο αντιπροσωπευτικότερες νέες μορφές της νέας παραδοσιακής Folk σκηνής των ΗΠΑ. Η Leyla McCalla γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη από Αϊτινούς πρόσφυγες ακτιβιστές που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να αποφύγουν την σύγχρονη αστυνομοκρατούμενη σκλαβιά. Η ίδια σπούδασε στην Μουσική Ακαδημία βιολοντσέλο και ανακάλυψε ότι οι παραδόσεις την πατρίδας της και χώρας καταγωγής των γονιών της δεν απέχουν πολύ από την Νέα Ορλεάνη. Η ευρύτερη περιοχή της Λουϊζιάνα, που είναι και το σπίτι της σήμερα, στην ουσία αποτελεί μια προέκταση των παραδόσεων της Μαύρης φυλής που ξεριζώθηκε από την αφρικανική ήπειρο και μεταφέρθηκε δια της βίας στο νησί της Αϊτής. Η σημερινή καταπίεση της Μαύρης Φυλής στην Αμερικανική κοινωνία είναι από τα φλέγοντα θέματα που αναδεικνύει μόνιμα με την Τέχνη της.
webradio.ert.gr/trito
(φωτό: Leyla McCalla και Γιώργος Μαρκάκης)