03Μαρ2021 «Παράθυρο στον Κόσμο – Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής και Πρεμιέρα σαν σήμερα το 1875 στο Παρίσι για την όπερα Carmen του George Bizet» Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη – Διονύσης Μαλλούχος

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 και «Παράθυρο στον Κόσμο» σε απευθείας μετάδοση, Διονύσης Μαλλούχος και Τζουλιέττα Καρόρη στο μικρόφωνο και τις επιλογές θεμάτων και μουσικής από 10.00 π.μ. – 12.00, στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου.
3 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής
Με αυτή την αφορμή, ανατρέχουμε στον εθνομουσικολόγο George Herzog, που το 1941 έθεσε το ερώτημα “Do animals have music?” Κατά καιρούς πάντως έχουν δώσει τις μουσικές τους απαντήσεις αρκετοί συνθέτες. Από τον Jean-Philippe Rameau σημαντικό εκπρόσωπο του γαλλικού μπαρόκ, ως τον Olivier Messiaen και τον «Κατάλογο πουλιών», από τον Vivaldi και τον Haendel με τα γλυκόλαλα αηδόνια, τους κούκους και τις καρδερίνες, μέχρι το νανούρισμα που τραγουδάει η φώκια στο μικρό της στο The Seal Lullaby του Eric Whitacre η το άλμπουμ Strictly for the birds των Stephane Grappelli και Yehudi Menuhin.
Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Einojuhani Rautavaara με το Cantus Arcticus, αλλά και ο Paul McCartney που το 1971 τραγουδούσε “Wild life, whatever happened to, Wild life, the animals in the zoo?”

Πριν από μερικά χρόνια ο βρετανός συνθέτης Richard Blackford απάντησε στο ερώτημα του Herzog, με την Great Animal Orchestra Symphony, ένα έργο που συνδυάζει τους πραγματικούς ήχους των άγριων ζώων με μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα, την BBC National Orchestra of Wales, με μαέστρο τον Martyn Brabbins.
Πρεμιέρα σαν σήμερα το 1875 στο Παρίσι για την όπερα Carmen του George Bizet, από τις πιο δημοφιλείς του ρεπερτορίου, που έδωσε έμπνευση και υλικό σε πολλούς κατοπινούς συνθέτες. Εκτός από τις γνωστές 5 άριες της όπερας του γάλλου συνθέτη με Αγνή Μπάλτσα, Μαρία Κάλλας, Magdalena Kozena, Ernest Blanc και Jose Carreras, ακούγονται η Φαντασία Brillante του Borne για φλάουτο και ορχήστρα, η Carmen Fantasy του Pablo de Sarasate για βιολί και ορχήστρα, η Σονατίνα για πιάνο αρ.6 πάνω στην Κάρμεν του Busoni και το παθιασμένο ακορντεόν της Ksenija Sidorova.
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες. Και στο Διαδίκτυο.