04Μαρ2018  Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο  «Αθήναι Ελευθερωμέναι» του Γεώργιου Πραντούνα , ώρα 22.00

 

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

«Αθήναι Ελευθερωμέναι» του Γεώργιου Πραντούνα

Κυριακή, 4 Μαρτίου στις 22.00

Με το Ιστορικό Δράμα του Γεώργιου Πραντούνα «Αθήναι Ελευθερωμέναι», ξεκινά αυτήν την Κυριακή η σειρά μεταδόσεων τεσσάρων έργων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού , στην ενδυνάμωση των εθνικοαπελευθερωτικών οραμάτων  και σχεδίων των υπόδουλων Ελλήνων που οδήγησαν στην επανάσταση του 1821, καθώς και στη σφυρηλάτηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας του νεοσύστατου ελεύθερου κράτους.

Το έργο, μοναδική δραματική κατάθεση του συγγραφέα, με θέμα παρμένο από την Ελληνορωμαϊκή κληρονομιά, γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1830 στο Ναύπλιο, προς τόνωση του εθνικού φρονήματος και ως φόρος τιμής στους αγωνιστές του ΄21. Αφιερώνεται από τον συγγραφέα στις «ιεραίς σκιαίς των υπέρ Αθηνών πεσόντων ηρώων, μετά του αειμνήστου και ενδόξου Στρατηγού Καραϊσκάκη».Το ίδιο έργο παραστάθηκε στην Αθήνα το 1862, ως μέρος των εορτασμών για την έξωση του Όθωνα.

Η ηχογράφηση του 1968 μεταδόθηκε πρώτη φορά από το Ε.Ι.Ρ στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς Ναζί (Οκτώβριος του 1944).

 

Ραδιοφωνική διασκευή: Νίκος Σφυρόερας

Μουσική επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση

Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου

Ρύθμιση ήχου: Στέφανος Ευαγγελίου

Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ιορδάνης Μαρίνος- Κλεόδημος, Δημήτρης Βεάκης- Λεώστρατος, Τέλης Ζώτος- Δέξιππος, – Βασίλης Παπανίκας-Πολέμων, Γιώργος Μετσόλης-Τύβουλος,  Λουκιανός Ροζάν-Καλλίων.  Χρήστος Κατσιγιάννης- Απίας, Κάκια Παναγιώτου-  Ευάνδρα,  Φοίβος Ταξιάρχης- Κνίβας,  Ιάκωβος Ψαρράς- Θεοφάνης, Πέρης Παναγιωτόπουλος- Α΄Αγγελιοφόρος, Σπύρος Ολύμπιος- Β΄Αγγελιοφόρος, Κώστας Καφάσης- ένας Πολίτης.

 

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

04Μαρ2018 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο «Αθήναι Ελευθερωμέναι» του Γεώργιου Πραντούνα , ώρα 22.00

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |