04Νοε2019 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ “ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΡΙΜΕΣ” Εβδομήντα λεπτά εικόνας, ποίησης, ήχων και μουσικής – Live συναυλία στο Studio “ Αντώνης Κοντογεωργίου” της ΕΡΑ Απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση, ώρα 19:00 – 20:30

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
Live συναυλία στο Studio “ Αντώνης Κοντογεωργίου” της ΕΡΑ
Απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση
Δευτέρα 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ώρα 19:00 – 20:30
“ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΡΙΜΕΣ”
Εβδομήντα λεπτά εικόνας, ποίησης, ήχων και μουσικής

Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Studio “Αντώνης Κοντογεωργίου” της ΕΡΑ, θα δοθεί συναυλία στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών που διοργανώνει το Τρίτο Πρόγραμμα, με τίτλο Πέτρινες Ρίμες.
Το έργο του κορυφαίου Ιταλού ποιητή Δάντη Αλιγκέρι (1265-1321) Πέτρινες Ρίμες παρουσία κοινού και σε απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση.
Οι Πέτρινες Ρίμες συνθεμένες το 1296-97 από τον 30χρονο τότε Δάντη, συνδέονται οργανικά τόσο με τη Νέα Ζωή που συγκροτείται λίγα χρόνια νωρίτερα (1292-94) όσο και με το maximum opus της δυτικής λογοτεχνίας, τη Θεία Κωμωδία (1308-21).
Όπως λέει ο Σικελός Νομπελίστας Salvatore Quasimodo, «Η μεγαλειώδης ποίηση του Δάντη, γεννιέται στις Πέτρινες Ρίμες, τα τέσσερα ερωτικά σονέτα που σκιαγραφούν έναν έρωτα χωρίς πιθανότητα γαλήνης, ωστόσο, εδώ, οι κανόνες της ιπποτικής ποίησης «σπάνε» καθώς ο ανανταπόδοτος πόθος σταδιακά μετατρέπεται σε εκστατική βία».
Το έργο παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, με μία εικαστική και μουσική παρέμβαση να φωτίζουν το λόγο του Δάντη.
Τα τέσσερα ερωτικά σονέτα ακούγονται υπό τους ήχους των: Franz Liszt, Bella Bartok, Arvo Part, Sergei Prokofiev, Πέτρου Χρηστίδη και Γιάννη Χρήστου.
Συμμετέχουν:
Γιώργος Κοροπούλης: Μεταφραστής, Αφηγητής
Φαίη Ψυχοπαιδόπουλου: Πιανίστα, Video Artist
Μαργαρίτα Συγγενιώτου: Μεσόφωνος
Πέτρος Χρηστίδης: Βιολονίστας, Συνθέτης
Γιάννης Σταματόπουλος: Videography
Γιάννης Γιαλίνης: Επιμέλεια Ήχου
Μιχάλης Συγλέτος: Ηχοληψία
Εμμανουήλ Κουτσουρέλης: Σκηνοθεσία, Ραδιοφωνική Παραγωγή, Παρουσίαση

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : [email protected]
Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με την φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.