04Νοε2020 Παράθυρο στον Κόσμο, σε φθινοπωρινή διάθεση η Τζουλιέττα Καρόρη και ο Διονύσης Μαλλούχος, παρουσιάζουν έργα για το Νοέμβριο και το φθινόπωρο.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 και «Παράθυρο στον Κόσμο» (10.00 π.μ. – 12.00), στο πλαίσιο της πρωινής ζώνης «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου». Σε απευθείας μετάδοση η Τζουλιέττα Καρόρη Julietta Karori και ο Διονύσης Μαλλούχος σε φθινοπωρινή διάθεση παρουσιάζουν έργα για το Νοέμβριο ειδικά, αλλά και για αυτή την εποχή του χρόνου, φωτίζουν επετείους (σαν σήμερα) και μουσικά γεγονότα.
«November comes αnd November goes,
With night coming early, αnd dawn coming late»
Στην εκπομπή ακούγονται:
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Νοέμβριος-Troika από τις πιανιστικές Εποχές. Ηχογράφηση του 2011 που έχει επιμεληθεί ο Nikolaos Samaltanos
στο Παρίσι για τη Saphir productions με τον Έmile Naoumoff να ερμηνεύει.
Antonio Vivaldi, Φθινόπωρο από τις Τέσσερις Εποχές (σολίστ στο βιολί ο Simon Standage και μαζί του το σύνολο The English Concert που διευθύνει ο Trevor Pinnock.
Alexander Glazunov, Φθινόπωρο από τις Εποχές έργο 67 (Royal Philharmonic – Vladimir Ashkenazy)
Ralph Vaughan-Williams και «A London Symphony» (Συμφωνία αρ.2), καθώς ο άγγλος συνθέτης είχε κατά νου, όταν έγραφε το δεύτερο μέρος της, την ατμόσφαιρα της Bloomsbury Square ένα απόγευμα Νοεμβρίου. Tη Συμφωνική του Λονδίνου διευθύνει ο André Previn.
Astor Piazzolla, Φθινόπωρο από τις Τέσσερις Εποχές στο Μπουένος Άιρες με τον Daniel Barenboim στο πιάνο και τη μουσική του παρέα από συμπατριώτες του Αργεντίνους.
Πρεμιέρες σαν σήμερα:
Όπερα «Οι Τρώες» του Hector Berlioz, πρεμιέρα σαν σήμερα το 1863 στο Παρίσι. Απόσπασμα από την τέταρτη πράξη με Συμφωνική Ορχήστρα του Montréal και Charles Dutoit.
Emmanuel Chabrier, España – Ραψωδία για ορχήστρα, πρωτοπαρουσιάστηκε σαν σήμερα στο Παρίσι το 1883. O Paul Paray διευθύνει τη Συμφωνική του Detroit.
Alexander Borodin, όπερα Πρίγκηπας Ιγκορ, πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη σαν σήμερα το 1890. Πολοβτσιανοί Χοροί από τη δεύτερη πράξη με τη Συμφωνική του Pittsburgh που διευθύνει ο William Steinberg.
Επίσης :
4 Νοεμβρίου του 1841, γέννηση του πολωνού σπουδαίου πιανίστα και συνθέτη Karl Tausig, που υπήρξε και ο εκλεκτός μαθητής του Franz Liszt. O Konstantin Scherbakov ερμηνεύει την πιανιστική μεταγραφή του Tausig πάνω σε Valses-Caprices του Johann Strauss υιού.
4 Νοεμβρίου του 1847, πέθανε ο γερμανός συνθέτης, πιανίστας, μαέστρος και οργανίστας Felix Mendelssohn. Πρελούδιο και Φούγκα σε σι ελάσσονα από το έργο 35 για πιάνο που ερμηνεύει ο Benjamin Frith.
4 Νοεμβρίου του 1924, πέθανε ο γάλλος συνθέτης, πιανίστας, οργανίστας και δάσκαλος Gabriel Fauré. Παβάνα, έργο 50 στην ορχηστρική της εκδοχή με Συμφωνική Ραδιοφωνίας της Bratislava – Κeith Clark.
Γενέθλια σήμερα για τη σολίστ κιθάρας και συνθέτιδα Σμαρώ Γρηγοριάδου Smaro Gregoriadou
που ερμηνεύει μια Σονάτα του Domenico Scarlatti (L23) σε κιθάρα της «Αισθητικής Κερτσόπουλου» (DELOS, 2009).
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Κωνσταντίνος Λούβαρης Kostantinos Louvaris.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9
και κατά τόπους συχνότητες.