Τρίτη 5/2/19 στις 9:10- 10:10, ώρα βραδινή
«Αντρέ Ζιντ- Μαρσέλ Προυστ: Αλληλογραφία»
Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Afroditi Kosma

Εν έτει 1988, ο λόγιος Νάσος Δετζώρτζης (1911-2003), περιπαθής αναγνώστης και μεταφραστής του Μαρσέλ Προυστ από το 1933, καταπιάνεται να μεταφράσει 3 ολιγοσέλιδες επιστολές που αντάλλαξαν -εν δίδει θερμής χειραψίας- ο Αντρέ Ζιντ και ο Μαρσέλ Προυστ τον Ιανουάριο του 1914.

Στη ραδιοφωνική αφήγησή μας περιλαμβάνεται, εκτός από τις επιστολές, το εκδοτικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της επίμονης και επίπονης προσπάθειάς εύρεσης εκδότη από τον Μαρσέλ Προυστ για το μνημειώδες έργο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο».

Ο Προυστ δέχεται απορριπτικές επιστολές: από τον Εζέν Φασκέλ, εκδότη του Ζολά αλλά και από ένα νέο εκδοτικό οίκο, τον N.R.F., υπό την τριανδρία Αντρέ Ζιντ, Ζαν Κοπώ, Ζαν Σλυμπερζέ.
Εν τούτοις, τη στιγμή που κορυφώνεται η λογοτεχνική μοναξιά του Προυστ, η μοίρα θα ορίσει το γύρισμα της τύχης του και θα ωθήσει τον Αντρέ Ζιντ, έπειτα από έμμεση παρότρυνση του Κοκτώ να ασχοληθεί εκ νέου με το συγκεκριμένο έργο. Ο Ζιντ νιώθει αιφνιδίως την ανάγκη να στείλει επιστολή συγγνώμης στον Προυστ, προτού καν ολοκληρώσει τη δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου.

Οι πληροφορίες για το παρασκήνιο της έκδοσης του έργου «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» βασίζονται στην πολύτιμη εισαγωγή της Αντιγόνης Βλαβιανού και μεταφέρονται ραδιοφωνικά υπό τη μουσική του Jon Hassel με παρεμβολές των Francis Poulenc και Bela Bartok.
Η επιστολή του Αντρέ Ζιντ είναι υπό τους ήχους συμφωνικής μουσικής του Nino Rota
ενώ
η επιστολή του Μαρσέλ Προυστ υπό τους ήχους του Alexander Scriabin.

Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
Ο Ιωάννης Στρατάκης (Ioannis Stratakis) διαβάζει την επιστολή του Αντρέ Ζιντ.
Ο Άγης Γυφτόπουλος (Agis Gyftopoulos) διαβάζει την επιστολή του Μαρσέλ Προυστ.
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

*Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Γιώργος Αφεντάκης (George Afentakis)

*»Αγαπητέ μου Προυστ»
Αλληλογραφία Αντρέ Ζιντ, Μαρσέλ Προυστ
Μετάφραση επιστολών: Νάσος Δετζώρτζης
Εισαγωγή, επιμέλεια: Αντιγόνη Βλαβιανού
Μ.Ι.Ε.Τ. Τραπέζης, Αθήνα, 2013
(Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – ΜΙΕΤ)

 

05Φεβ2019 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης «Αντρέ Ζιντ- Μαρσέλ Προυστ: Αλληλογραφία»