05Νοε2016 Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη Μιλώντας με μορφές του αιώνα: Φραγκλίνος Ρούσβελτ

ΡΟΥΣΒΕΛΤ (1)                                                                                               

Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη

Στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», το Τρίτο Πρόγραμμα μετέδωσε τη δραματοποιημένη συνέντευξη του Έλληνα δημοσιογράφου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ντελάνο Ρούσβελτ, στην Ουάσιγκτον, το 1935.

Η  πρόσκληση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ γράφει: «… Ο Πρόεδρος θα σας δεχθή εις ακρόασιν την Τετάρτην 24 Ιουλίου. Δέον να ευρίσκεσθε εις το Υπουργείον των Εξωτερικών την 10ην και τέταρτον της πρωίας…»

Μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις στο υπουργείο, ο Έλληνας δημοσιογράφος οδηγείται λίγες δεκάδες μέτρα παρακάτω, στην ιδιαιτέρα είσοδο του Λευκού Οίκου, της κατοικίας του προέδρου. Σε λίγο βρίσκεται στο προεδρικό γραφείο, μπροστά στον Ρούσβελτ.

«Είναι 53 ετών. Το πρόσωπό του καλίγραμμο. Τα γκρίζα του μαλλιά στους κροτάφους, του δίνουν έκφραση γεμάτη ευγένεια και επιβολή. Το γέλιο είναι διαρκώς στα χείλη του. Καπνίζει συνεχώς κι έχει επάνω στο τραπέζι του ένα κουτί τσιγάρα «Κάμελ». Δεξιά και αριστερά του δύο γραμματείς προσεκτικοί και σκυθρωποί. Ο ένας κρατάει σημειώσεις. Ο άλλος υποβοηθά τον πρόεδρο να ανασηκωθεί από τη θέση του. Γιατί ο άνθρωπος που κυριαρχεί σε τόσα εκατομμύρια ψυχές, είναι σχεδόν παράλυτος. Έτσι ξεκινά να περιγράφει τον Ρούσβελτ ο Αλέκος Λιδωρίκης.

Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, καλοδιάθετος, με ψυχραιμία επιβλητική, αλλά και με χιούμορ, μιλάει στον Έλληνα δημοσιογράφο για τις κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις, για τον πόλεμο της Αβησσυνίας, για τα οχυρωματικά της Ιαπωνίας, για τα απειλητικά σύννεφα στον ευρωπαϊκό ορίζοντα και προφητεύει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλάει ακόμα την το «Νιού Ντιλ» (οικονομική πολιτική) της Αμερικής και φυσικά για την Ελλάδα.

Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπήρξε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1933 μέχρι το θάνατό του το 1945. Οι ηγετικές του ικανότητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι κοινωνικού περιεχομένου νόμοι του σφράγισαν τα χρόνια της προεδρίας του. Εργάστηκε ιδιαίτερα για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου οργανισμού: των Ηνωμένων Εθνών.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ανδρέας  Μπάρκουλης, Τίτος Βανδής, Κώστας Φραγκιαδάκης                                                    

 Μουσική Επιμέλεια:  Πλάτων Ανδριτσάκης      

Ρύθμιση Ήχου:  Μίνως Μαμαγκάκης               

Ραδιοσκηνοθεσία :  Αλέξης Μίγκας                  

Παραγωγή:  Δημήτρης Φραγκουδάκης

Επιμέλεια εκπομπής:  Μάρα Καλούδη