06Αυγ2017 Μουσικές αφηγήσεις  στο Τρίτο Πρόγραμμα  «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη, ώρα 9.00 π.μ.

Μουσικές αφηγήσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα

Ζητείται ελπίς του Αντώνη Σαμαράκη

Κυριακή, 6 Αυγούστου ώρα 9.00 π.μ.

Ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης  γεννήθηκε και έφυγε από τη ζωή τον μήνα Αύγουστο  (16 Αυγούστου 1919 – 8 Αυγούστου 2003)

Από την εκπομπή Μουσικές Αφηγήσεις, την Κυριακή, 6 Αυγούστου στις 9.00 το πρωί θα μεταδοθεί το διήγημά του «Ζητείται ελπίς».                Ανήκει στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων, που εκδόθηκε το 1954 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.  Στο διήγημα αυτό, όπως και σε όλα τα έργα του Σαμαράκη, διακρίνουμε το λιτό ύφος και τη γρήγορη αφήγηση, τον συνδυασμό κοινωνικού προβληματισμού και υπαρξιακού άγχους που χαρακτήριζε τη μεταπολεμική εποχή. 

«…Όταν μπήκε στο καφενείο, κείνο το απόγευμα, ήτανε νωρίς ακόμα. Κάθισε σ’ ένα τραπέζι, πίσω από το μεγάλο τζάμι που έβλεπε στη λεωφόρο. Παράγγειλε καφέ. Σε άλλα τραπέζια, παίζανε χαρτιά ή συζητούσανε.  Ήρθε ο καφές. Άναψε τσιγάρο, ήπιε δυο γουλιές, κι άνοιξε την απογευματινή εφημερίδα. Καινούριες μάχες είχαν αρχίσει στην Ινδοκίνα. <Αι απώλειαι εκατέρωθεν υπήρξαν βαρύτατα>», έλεγε το τηλεγράφημα.  Ένα ακόμα ιαπωνικό αλιευτικό που γύρισε με ραδιενέργεια. <Η σκιά του νέου παγκοσμίου πολέμου απλούται εις τον κόσμον μας>, ήταν ο τίτλος μιας άλλης είδησης…….»

 

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή

 

06Αυγ2017 Μουσικές αφηγήσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη, ώρα 9.00 π.μ.