06Μαΐ2022 Ο Συνθέτης της εβδομάδας – Εβδομάδα αφιερωμένη στον Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840 – 1893) Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας 5η εκπομπή (Audio)

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Δευτέρα 02 έως Παρασκευή 06-05-22, ώρα 12:00-13:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας
Εβδομάδα αφιερωμένη στον Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840 – 1893)
5η εκπομπή
Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του Ρωσικού ρομαντισμού.
Συνθέτης 6 Συμφωνιών, 7 καλύτερα μαζί με την Συμφωνία του Μάνφρεντ, 2 κοντσέρτων για πιάνο, ενός για βιολί, 11 οπερών, έργων για πιάνο, των περίφημων τριών μπαλέτων του: Η λίμνη των κύκνων, η ωραία κοιμωμένη και ο Καρυοθραύστης, καθώς και πολλών άλλων. Όπως το περίφημο Συμφωνικό έργο του: Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
Μέσω του αφιερώματος επιχειρούμε να φωτίσουμε κάποιες πτυχές του έργου του και της ζωής του.
Ενός έργου λαμπερού, αλλά και μιας ζωής που δεν του επεφύλαξε όσα πραγματικά άξιζε.
Ως συνθέτης επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα, κάτι που αρκετές φορές του χρεώθηκε, ποτέ όμως δεν έλειψε από την μουσική του το σλαβικό και το ρωσικό ιδίωμα.
Η ομάδα των 5 Ρώσων πάντως (Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, Μποροντίν, Μπαλάκιρεφ, Μουσόργκσκι και Κιούι) απηχούσε πιο πολύ στο πατριωτικό συναίσθημα. Αυτός που έμελλε να αντιστρέψει το κλίμα απέναντί του, ήταν ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι. Στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πούσκιν στη Μόσχα το 1880, απηύθυνε κάλεσμα αποδοχής της μουσικής του, χαρακτηρίζοντάς την γνήσιας ρωσικής ψυχής.
Όταν κάποτε ο Στραβίνσκι ρωτήθηκε ποιον θεωρεί ότι είναι ο πιο γνήσιος ρώσος συνθέτης, απάντησε δίχως δεύτερη σκέψη: ο Τσαϊκόφσκι.