07Οκτ2020 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου … Η μουσική εναντίον του φασισμού» Παραγωγή- παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη & Διονύσης Μαλλούχος

Η μουσική εναντίον του φασισμού
Τραγούδια, ορχηστρικά έργα, μουσικά και άλλα ντοκουμέντα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον Ανθρωπισμό, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου σε ειδικό αφιέρωμα του Τρίτου εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη της «Χρυσής Αυγής».

Με τη μετάδοση μιάς ιστορικής συναυλίας ξεκινά στις 10.00 η εκπομπή της Τζουλιέττας Καρόρη και του Διονύση Μαλλούχου «Παράθυρο στον Κόσμο» στο πλαίσιο της ζώνης «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» #OlaTaProinaTouTritou: Τη συναυλία που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις διευθύνοντας την Ορχήστρα των Χρωμάτων τον Φεβρουάριο του 1993 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «συναυλία – διαμαρτυρία κατά του νεοναζισμού», όπως την ονόμασε, με το 1ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Φραντς Λιστ και το 3ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ, αμφότερα με σολίστ τον σπουδαίο Γκιέργκι Σάντορ, καθώς και τη 2η Συμφωνία του Κουρτ Βάιλ.

Στην ίδια εκπομπή θα ακουστούν:
– Η β’ πράξη της όπερας του σύγχρονού μας αργεντινού συνθέτη Οσβάλντο Γκολίχοφ Ainadamar /Πηγή (κρήνη) των δακρύων, όπου περιγράφεται μουσικά η εκτέλεση του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από τους Ισπανούς φασίστες στη Γρανάδα το 1936.

– Το τρίτο μέρος από τη Συμφωνία των Λυγμών (ή Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων) του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Γκορέτσκι. Βασίζεται σε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σιλεσίας, στο οποίο μια μητέρα αναζητά τον γιό της, τον οποίο έχουν σκοτώσει οι Γερμανοί στην εξέγερση της Σιλεσίας.

-Nemesi/Νέμεση, έργο για χορωδία του ελληνικής καταγωγής Νεοζηλανδού συνθέτη Τζον Ψάθας, σε ποίηση του Μεσομήδη από την Κρήτη. Για την ερμηνεία του, η χορωδία, εκτός των φωνών, μεταχειρίζεται μέρη του σώματος ως κρουστά όργανα.

Ευχαριστούμε την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη @Tatiana Bolari 

Eurokinissi

 για την άδεια χρήσης της φωτογραφίας από τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.