08Νοε2019 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ   ΣΤΟ  ΤΡΙΤΟ   Live  συναυλία  στο Studio  C  της  ΕΡΑ  Απευθείας  ραδιοφωνική  και διαδικτυακή  μετάδοση  Παρασκευή   8   Νοεμβρίου   2019,  ώρα 10:00 π.μ – 12:00     Η ΕΘΝΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ   ΣΤΟ  ΤΡΙΤΟ

Live  συναυλία  στο Studio  C  της  ΕΡΑ

Απευθείας  ραδιοφωνική  και διαδικτυακή  μετάδοση

Παρασκευή   8   Νοεμβρίου   2019,  ώρα 10:00 π.μ – 12:00

Η ΕΘΝΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Το  Τρίτο  Πρόγραμμα την  Παρασκευή  8 Νοεμβρίου  στίς  10.00 το πρωϊ   θα παρουσιάσει  την  συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας  της ΕΡΤ,  υπό την διεύθυνση του  αρχιμουσικού  Νίκου Χριστοδούλου, από το στούντιο C,  σε απευθείας  ραδιοφωνική και διαδυκτιακή μετάδοση.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται η «Εισαγωγή Όμπερον» του Βέμπερ, επτά «Ελληνικοί Χοροί» του Σκαλκώτα, το Πρελούδιο «Χορεύτριες των Δελφών» του Ντεμπυσσύ σε ενορχήστρωση Νίκου Χριστοδούλου και η Συμφωνία αρ. 8 του Μπετόβεν.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόγραμμα της συναυλίας έχει η πρώτη σύγχρονη εκτέλεση τεσσάρων αγνώστων «Ελληνικών Χορών» για ορχήστρα εγχόρδων του Σκαλκώτα. Τα χειρόγραφα των Χορών αυτών εντοπίστηκαν στο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών από τον Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, Ομότιμο Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη. Ο μαέστρος Νίκος Χριστοδούλου (ο οποίος έχει δισκογραφήσει τους «36 Ελληνικούς Χορούς» και άλλα μεγάλα έργα του Σκαλκώτα στο εξωτερικό) ανέλαβε την παρουσίαση των χειρογράφων και διαπίστωσε ότι πρόκειται για μεταγραφή των τεσσάρων Χορών για ορχήστρα εγχόρδων, ενώ στη συνέχεια έκανε την αποκατάσταση και την κριτική εκδοτική επιμέλεια της παρτιτούρας. Ώς σήμερα ήταν γνωστές οι μεταγραφές από τον Σκαλκώτα ορισμένων Χορών για πιάνο, για βιολί και πιάνο, για ορχήστρα πνευστών και για κουαρτέτο εγχόρδων. Η πολύ δημοφιλής μεταγραφή πέντε Χορών  του Σκαλκώτα για έγχορδα στηρίζεται στη μεταγραφή του συνθέτη για κουαρτέτο, στην οποία, μετά το θάνατό του, προσέθεσε ένα μέρος κοντραμπάσου ο γνωστός γερμανός μαέστρος, φίλος του συνθέτη, Βάλτερ Γκερ (Walter Goehr), ώστε να εκτελείται και από σύνολο εγχόρδων. Τώρα αποκαλύπτονται για πρώτη φορά μεταγραφές των Χορών για ορχήστρα εγχόρδων από τον ίδιο τον Σκαλκώτα, η ύπαρξη των οποίων ήταν εντελώς άγνωστη. Πρόκειται για πολύ εμπνευσμένα έργα, με εξαιρετική και συναρπαστική γραφή για τα έγχορδα από τον Σκαλκώτα, που ήταν επίσης ο ίδιος δεξιοτέχνης βιολιστής, αλλά και θαυμάσιος μαέστρος. 

 

Σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα θα παιχθεί επίσης στη συναυλία το Πρελούδιο «Χορεύτριες των Δελφών» του Debussy σε ενορχήστρωση Νίκου Χριστοδούλου.

 

Ηχοληψία:  Μιχάλης  Συγλέτος

Παρουσίαση: Πανταζής Τσάρας

 

                    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ  ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

 

                            Carl Maria von Weber : Όμπερον, εισαγωγή 

                                                            

                          Nίκος Σκαλκώτας:Ελληνικοί Χοροί, για ορχήστρα εγχόρδων,

                          από τους 36 Ελληνικούς Χορούς, πρώτη Σειρά,

                          σε μεταγραφή   του συνθέτη

                                            –  Τσάμικος – Ένας αητός

                                                –  Κρητικός

                                             –  Ηπειρώτικος

                                             –  Σιφνέικος

                                                Πρώτη σύγχρονη εκτέλεση

                               

Ελληνικοί Χοροί 

από τους 36 Ελληνικούς Χορούς,δεύτερη Σειρά

(1936)

–  Τσάμικος 

–  Νησιώτικος

–  Χιώτικος

                               

Claude Debussy: Οι χορεύτριες των

 Δελφών (Πρελούδια – Βιβλίο 1, αρ. 1),

σε ενορχήστρωση Ν. Χριστοδούλου

 

Ludwig van Beethoven:Συμφωνία αρ. 8

  1. Allegro vivace e con brio 
  2. Allegretto scherzando 

III. Tempo di menuetto 

  1. Allegro vivace  

 

08Νοε2019 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ   ΣΤΟ  ΤΡΙΤΟ   Live  συναυλία  στο Studio  C  της  ΕΡΑ Απευθείας  ραδιοφωνική  και διαδικτυακή  μετάδοση Παρασκευή   8   Νοεμβρίου   2019,  ώρα 10:00 π.μ – 12:00    Η ΕΘΝΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |