09Φεβ2020 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ «9η Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Κυριακή 09-02-20, ώρα 09:00-10:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Άννα Σακαλή Anna Sakali
«9η Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και φέτος έχουμε την Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού με κέντρο την Νάπολη (αρχαίο όνομα Παρθενώπη).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Αριστοτέλης ο Σταγιρίτης (384 – 322 π.Χ.) Κορυφαίος φιλόσοφος του αρχαίου κόσμου και πατέρας πολλών επιστημών. Ο Αριστοτέλης γιος του Νικομάχου και της Φαιστίδας, γεννήθηκε στα Στάγιρα της Χαλκιδικής, 15 χρόνια μετά το θάνατο του Σωκράτη και 3 χρόνια ύστερα από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Οι γονείς του ανήκαν σε μεγάλες ιατρικές οικογένειες. Ο πατέρας του ήταν προσωπικός γιατρός και φίλος του Αμύντα του Β, βασιλιά της Μακεδονίας και προγόνου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι οι σχέσεις του με την μακεδονική αυλή ήταν προετοιμασμένες. Ο Αριστοτέλης έχασε πολύ νωρίς τους γονείς του. Μεγάλωσε μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Αταρνέα της Μικράς Ασίας, κοντά στο φίλο του πατέρα του, τον Πρόξενο.

Το 367 ο Αριστοτέλης ήρθε στην Αθήνα και μπήκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Ήταν τότε 17 χρονών, η Ακαδημία είχε κιόλας 20 χρόνια ζωή και ο ιδρυτής της ήταν 60 χρονών.

Αριστοτέλης – Ύμνος στην αρετή

« Ω, Αρετή, που για σένα μοχθούν πάρα πολύ τα γένη των ανθρώπων, αποτελείς το καλύτερο είδος κυνηγιού που θα μπορούσε να κατακτήσει κανείς σε αυτήν την ζωή. Είσαι αγνή και περιτριγυρίζεσαι, από πολλές δικές σου διαφορετικές εκφράσεις, και θα πρέπει αυτός που έχει μυηθεί στα ιερά και τα όσια των Ελλήνων, να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για σένα, αλλά και να έχει το θάρρος να αντέξει σε ατελείωτες δοκιμασίες. Οι ιδιότητες που στοχεύεις να καταλάβουν τον λογισμό ενός ανθρώπου, φέρνουν σε αυτόν, τον καρπό της αθανασίας που είναι πιο σπουδαίος και από το χρυσάφι. Λειτουργείς, με τον ίδιο στοργικό τρόπο, που οι γονείς σηκώνουν το παιδί τους από το κρεβάτι, όταν ξημερώσει….»
webradio.ert.gr/trito