10Δεκ2020 «ΦΩΝΕΣ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη , ώρα 21:10

«ΦΩΝΕΣ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Πέμπτη 10-12-20, ώρα 21:10
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη/ Alina Gialini
Το Τρίτο Πρόγραμμα, ταυτόχρονα με το BBC και άλλους 34 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, μεταδίδει το έργο «Voices» του Max Richter, τιμώντας την 10η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το «Voices» (Φωνές) είναι το νέο έργο του Max Richter που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Barbican Center, μετά από παραγγελία του περίφημου λονδρέζικου πολιτιστικού κέντρου.
Από τις πιο καταξιωμένες σύγχρονες προσωπικότητες στον χώρο της λόγιας μουσικής, ο γερμανικής καταγωγής βρετανός συνθέτης άρχισε μαζί με τη συνεργάτιδά του Yulia Mahr να εργάζεται πάνω στο προσχέδιο του έργου αυτού τον Ιανουάριο του 2010, όταν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεκδικούσαν να κλείσουν επιτέλους οι φυλακές του Γκουαντάναμο. Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια έως ότου το «Voices» ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί στο Barbican Center. Οι απάνθρωπες φυλακές συνεχίζουν να λειτουργούν και ο Richter ενώνει και πάλι τη φωνή του μαζί με όλους όσους διεκδικούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.
Εβδομήντα δυο χρόνια από τότε που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διατύπωσε τις θέσεις της μέσα από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο της 10ης Δεκεμβρίου μεταδίδοντας το «Voices» ταυτόχρονα με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ.
Το έργο ερμηνεύουν μέλη του Συνόλου Max Richter (3 κοντραμπάσα, 6 τσέλα, 2 βιόλες, 4 βιολιά και μια άρπα), συνοδευόμενα από 3 σοπράνο και 3 άλτο της χορωδίας Τenebrae, τον ίδιο τον συνθέτη στα πλήκτρα, την βιολονίστα Μari Samuelsen, τη σοπράνο Grace Davidson και την ηθοποιό Sheila Atim.
Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, στις 21.10, συντονιστείτε με το Τρίτο Πρόγραμμα και μοιραστείτε με εκατομμύρια άλλους ακροατές σε όλο τον κόσμο το ίδιο μήνυμα του σεβασμού στον άνθρωπο με τη γλώσσα της μουσικής.
webradio.ert.gr/trito

10Δεκ2020 «ΦΩΝΕΣ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη , ώρα 21:10

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |