Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020.
Το β’ μέρος Όλων των Πρωινών του Τρίτου (10.00 π.μ – 12.00, Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές σε απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση) ξεκινά με αφιέρωμα στον γάλλο συνθέτη Francois Couperin («Le Grand») που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1668 στο Παρίσι.
Ο Alexandre Tharaud ερμηνεύει έργα του για πληκτροφόρο. Τελειώνει με 2 πρόσφατες δισκογραφικές εργασίες στις οποίες παρουσιάζονται (και) κοντσέρτα ελλήνων συνθετών.
Ακούγονται:
Ο Albrecht Mayer ερμηνεύει στο όμποε το Adagio από το Κοντσέρτο του A. Marcello και μεταγραφές από άριες του G.F.Haendel.
«Gabriel’s oboe» από τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία «The Mission» που έγραψε ο Ennio Morricone (ο σπουδαίος ιταλός συνθέτης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 και πέθανε στις 6 Ιουλίου 2020).
«Smile» από τη μουσική που έγραψε ο Charlie Chaplin για την κινηματογραφική ταινία του Modern Times με το βιολί του Itzhak Perlman και τον συνθέτη John Williams να διευθύνει την Boston Pops Orchestra.
Η Σουίτα Arlesienne αρ. 1 από τη σκηνική μουσική που έγραψε ο G. Bizet πρωτοπαρουσιάστηκε σαν σήμερα το 1872 στο Παρίσι. Ο Paul Paray οδηγεί τη Συμφωνική του Detroit.
Δυο άριες από την όπερα του G. Verdi «Η Δύναμη του Πεπρωμένου» που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1862 στην Αγ. Πετρούπολη με τη σοπράνο Angela Gheorghiu και τον τενόρο Carlo Bergonzi.
Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα, έργο του 1930 του Νίκου Σκαλκώτα που δισκογράφησε το 2019 η Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών σε διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή για την BIS. Την ενορχήστρωση έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης Yannis Samprovalakis και σολίστ είναι ο Γιώργος Δεμερτζής (βιολί) και ο Βασίλης Βαρβαρέσος Vassilis Varvaresos (πιάνο).
Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα «Saudade» (2018) του Constantine Caravassilis, έλληνα συνθέτη με καταγωγή (και παιδικά χρόνια) από τη Σάμο, που γεννήθηκε, ζει και δραστηριοποιείται στο Τορόντο του Καναδά και έχει σήμερα τα γενέθλιά του (41 ετών), σε πρόσφατη δισκογράφηση (Σεπτέμβριος 2020, Orchid Classics) με σολίστ τον Jakob Bangsø από τη Δανία και την Ορχήστρα Δωματίου του Tallinn σε διεύθυνση της Kaisa Roose.
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9
και κατά τόπους συχνότητες.

10Νοε2020 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου με Κοντσέρτο για κιθάρα («Audade») του Κωνσταντίνου Καραβασίλη, Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα με Φιλαρμόνια Αθηνών και αφιέρωμα στη μουσική για πληκροφόρο του Francois Couperin»