11Νοε2020 Παράθυρο στον Κόσμο με συνέντευξη του Δημήτρη Κούντουρα για το βιβλίο του «Ουμανισμός και μουσική στην Ιταλική Αναγέννηση» και τη συναυλία των Ex Silentio «Το φθινόπωρο του Βυζαντίου», σε live streaming. Επιμέλεια- παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη – Διονύσης Μαλλούχος

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 και «Παράθυρο στον Κόσμο» (10.00 π.μ. – 12.00), στο πλαίσιο της πρωινής ζώνης «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου».
Σε απευθείας μετάδοση ο Διονύσης Μαλλούχος Διονύσης Μαλλούχος
και η Τζουλιέττα Καρόρη.
Στις 10.30, τηλεφωνική συνέντευξη με τον Δημήτρη Κούντουρα, Menelaos-Dimitris Kountouras ο οποίος ειδικεύεται στη μουσική από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ καθώς και σε ιστορικά είδη φλάουτου. Έχει επίσης ιδρύσει και διευθύνει το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio.  Αφορμή το βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα με τίτλο «Ουμανισμός και μουσική στην Ιταλική Αναγέννηση» (Fagotto books) και η συναυλία που παρουσιάζεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε live streaming απόψε, στις 20:30 με τίτλο «Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου» και έργα των G.Dufay, J.Legrant, M.Χρυσάφη κ.α. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ακούσαμε φωνητικές συνθέσεις από τα cd του συνόλου «ο Φθινόπωρο του Βυζαντίου» και «Λήθη».
Του Αγίου Μηνά σήμερα, μέρα που στις Κυκλάδες ανοίγουν τα κρασιά και φυσικά τα φέρνουν στα πανηγύρια που τιμούν τον Άγιο και τα δοκιμάζουν οι πανηγυριστές. Η γιορτή έχει τις ρίζες της στην Βενετία και στην Κρήτη και σχετίζεται με τη συντεχνία των βαρελοποιών του Χάνδακα. Στη Δύση γιόρταζαν τον Άγιο Μαρτίνο της Tours που ήταν φιλάνθρωπος και έδινε ακόμα και τον μανδύα του στους επαίτες και τον θεωρούσαν προστάτη των βαρελοποιών και οινοπωλών. Η λατρεία του μεταφέρθηκε και στην Κρήτη από τα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας και συγχωνεύθηκε με την γιορτή του Αγίου Μηνά που στα δικά μας μέρη εορταζόταν την ίδια μέρα. Μια και φέτος δεν έχουμε πανηγύρια, κερνάμε τραγούδια του κρασιού, που ερμηνεύουν τα μέλη του Orlando Consort, από την Ιβηρική χερσόνησο και την Γερμανία του 15ου και του 16ου αιώνα.
Τι σχέση έχουν τα τραγούδια των Simon and Garfunkel με τα χορικά του J.S. Bach;
Keith Jarrett για πάντα! (Σουίτα σε σολ ελάσσονα HWV 452)
Γεννήθηκαν σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου, οι μαέστροι Ernest Ansermet (1883) και Vernon Handley (1930).
Επίσης 11 Νοεμβρίου του 1922 η πρώτη εκπομπή μουσικού προγράμματος του BBC. (ηχογράφηση από τα Αρχεία του με Shura Cherkassky στην Impromptu D 899 αρ. 4 για πιάνο του F. Schubert).
Και επίσης, πρεμιέρα για το Κουιντέτο εγχόρδων αρ. 2 (έργο 111) του Brahms (1890) και το Κουιντέτο με πιάνο του Bloch (1923). Γενέθλια έχει σήμερα ο συγγραφέας και μεταφραστής Achilleas Kyriakidis (Σημειώσεις για μια ιδιωτική θεωρία της λογοτεχνίας, εκδόσεις Κίχλη) και η σοπράνο Mina Polychronou που ερμηνεύει τη μελοποίηση που έκανε το 2002 ο Nestor Taylor στο «Τραγούδι του Αρχιπελάγους» του Οδ. Ελύτη. Βιολί ο Jannis Georgiadis

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες. Ακούτε Τρίτο!