11Νοε2020 «Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα» Τxalaparta και Mbira Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Τετάρτη 11-11-20, ώρα 24:00-01:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/ Giorgos Markakis
Τxalaparta και Mbira
Στη σημερινή εκπομπή ο Γιώργος Μαρκάκης μας ταξιδεύει στην Βόρεια Ισπανία για να γνωρίσουμε το συγκρότημα Oreka Tx από την περιοχή των Βάσκων που ειδικεύεται στο όργανο Txalaparta.Το όργανο αυτό συγγενεύει με το μοναστηριακό σήμαντρο που χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και σήμερα στα Μοναστήρια του Άθως. Το χτύπημα στα χοντρά ξύλα σημαίνει κλήση για προσευχή και η χριστιανική αυτή πρακτική φαίνεται πως διατηρήθηκε ως ο παραδοσιακός τρόπος τελετής της πρόσκλησης των πιστών στα απομακρυσμένα μοναστήρια των ορεινών δυσπρόσιτων όγκων των Πυρηναίων ακόμα και μετά το σχίσμα των εκκλησιών που ας σημειωθεί δεν χρησιμοποιούσαν καμπάνες πριν τον 10ο αιώνα.
Κατόπιν θα μας παρουσιάσει δύο εξαίρετες σολίστ (Zuzana Novak & Stella Chiwese) του Νοτιοαφρικανικού οργάνου Mbira (Likembe ή Kalimba), το οποίο ανήκει στην κατηγορία των lamelaphones 😊 μεταλλόφωνα) αφού τα ελάσματα που είναι σταθερά προσαρμοσμένα σε ένα μικρό συνήθως κουτί/ ηχείο, δονούνται / πάλλονται από τους αντίχειρες του παίκτη/ καλλιτέχνη. Σε μια μικρή έρευνα που έκανε ο Γιώργος Μαρκάκης το 1998 όταν βρέθηκε καλεσμένος του υπεύθυνου του τμήματος της Μουσικολογίας στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης Kenneth Moore, διαπίστωσε ότι αυτό το όργανο υπάρχει σε απίστευτα μεγάλο αριθμό διαφορετικών εκδοχών στο υπόγειο του Μουσείου, που κάποια στιγμή θα εμφανιστούν σαν επίσημα εκθέματα στην ειδική αίθουσά του. Το μέγεθος της mbira αλλά και η ονομασία της ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή της αφρικανικής ηπείρου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι υπάρχουν και βραζιλιάνικοι τύποι του οργάνου αυτού που είναι σαφέστατa ογκοδέστεροι από την κλασσική μικρή κατασκευή. Οι σκλάβοι μεταφέρθηκαν δια της βίας αλλά έφεραν και προσάρμοσαν τις παραδόσεις τους….
Στον επίλογο της εκπομπής θα μας γνωρίσει έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διασποράς του Καμερούν στην Ευρώπη, τον Blick Bassy , που τραγουδά a capella τους στίχους ενός τραγουδιού του, το οποίο θίγει το ξεπούλημα των τεράστιων φυσικών πόρων της χώρας του στους ξένους που εκμεταλλεύονται την πατρίδα του.
webradio.ert.gr/trito
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ!
(φωτό: από συνέντευξη του Blick Bassy στον Γιώργο Μαρκάκη)