12Ιαν2020 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου – Με το βλέμμα προς Ανατολάς» Παραγωγή-παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 και Όλα τα Πρωινά του Τρίτου σε απευθείας μετάδοση. Το β’ μέρος τους (10.00 π.μ. – 12.00, Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές) είναι σήμερα στραμμένο προς Ανατολάς.
Από το περίφημο Alla Turca, 3ο μέρος της Σονάτας σε λα μείζονα Κ 331 του W.A.Mozart σε 2 έργα με έμπνευση από τις «1000+1 Νύχτες», το ομώνυμο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του τούρκου συνθέτη και πιανίστα Fazil Say στην ηχογράφηση της πρεμιέρας του (Patricia Kopatchinskaja, σολίστ και Συμφωνική Ορχήστρα της Λουκέρνης / John Axelrod και η Scheherazade, το συμφωνικό έργο 35 του Nikolai Rimsky-Korsakov με την Ορχήστρα του Concertgebouw του Amsterdam/ Herman Krebbers, σόλο βιολί και Kirill Kondrashin στη διεύθυνση.
Ακολουθεί το έργο «Blue as the Τurquoise Night of Neyshabur» (2000) του ιρανού συνθέτη Kayhan Kalhor όπου τα δυτικά έγχορδα με επικεφαλής τον γνωστό μας βιολοντσελίστα Yo-Yo Ma συναντούν την ινδική tabla και όργανα της υποκαυκάσιας περιοχής (kemancheh, santur, ney) από το CD «Silk Road Journeys» (SONY 2001).
Μετακίνηση πιο ανατολικά για το Κοντσέρτο για Πιάνο του Κίτρινου Ποταμού, βασισμένο στο εμβληματικό έργο Yellow River Cantata του κινέζου συνθέτη Xian Xinghai (1905 – 1945) σε ηχογράφηση με σολίστ τον Lang Lang και μαζί του τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κίνας που διευθύνει ο Long Yu.
Η εκπομπή κλείνει τον (προς ανατολάς) γεωγραφικό/μουσικό της κύκλο περνώντας στη δυτική ακτή των Η.Π Α. και στην California του Dick Dale/Richard Monsour με το αρμένικο στυλ, ο οποίος γνώρισε στο περίφημο Kronos Quartet τη «Μισιρλού» (1930) του δικού μας Νικόλα Ρουμπάνη και που ηχογραφήθηκε για το CD τους Kronos Caravan (Nonesuch 2000).
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Κωνσταντίνος Λούβαρης.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9
και κατά τόπους συχνότητες.