12Ιον2016 – Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια φορά, θυμάμαι…

«Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια φορά, θυμάμαι…»,
από την Κυριακή, 12 Ιουνίου και κάθε Κυριακή 19.00 – 20.00 στο Τρίτο Πρόγραμμα!
«Μια ζωή με θυμάμαι να τρέχω! Ραδιόφωνο, τηλεόραση, στίχοι σε τραγούδια, διαφήμιση, παραγωγές δίσκων, συνεργασίες, ταξίδια… Δεν είναι κρίμα όλα αυτά που έχω κάνει πενήντα χρόνια τώρα να κυκλοφορούν σκόρπια δεξιά και αριστερά (ή και να μην κυκλοφορούν καθόλου), αντί να είναι συγκεντρωμένα στο διαδίκτυο μαζί με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν και τις προσωπικές μου μνήμες;»
…και από το διαδίκτυο στην Ελληνική Ραδιοφωνία, καθώς οι παραπάνω φράσεις αποτελούν την αρχή του σήματος της νέας εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος με τίτλο «Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια φορά, θυμάμαι…».
Μια εκπομπή σε έρευνα, επιλογή, επιμέλεια και παρουσίαση Σιδερή Πρίντεζη, στην οποία ο Γιώργος Παπαστεφάνου διαβάζει κείμενά του που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Στιγμές, μνήμες, σκέψεις ενός ανθρώπου που έχει αφήσει έντονο το στίγμα της αισθητικής και της προσωπικότητάς του σε όλα τα μέσα στα οποία έχει κατά καιρούς εργαστεί και κυρίως στην ΕΡΤ. Η ιστορική έρευνα και η ενδελεχής ενασχόληση με κάθε θέμα ξεχωριστά, σε συνδυασμό με την εμπειρία ετών, μετουσιώνονται σε λόγο που προσφέρεται στους σημερινούς ακροατές από έναν άνθρωπο, ο οποίος όχι μόνο γνωρίζει καλά αυτό για το οποίο μιλάει, αλλά το έχει ζήσει κιόλας.
Η εκπομπή κάνει κάθε φορά ταξίδια στο χρόνο και φωτίζει γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα που παρουσιάζονται μέσα από τη ματιά των κειμένων του Γιώργου Παπαστεφάνου. Αναμνήσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες τους οποίους έχει παρουσιάσει από τις ραδιοτηλεοπτικές του εκπομπές και απρόσμενες μουσικές συναντήσεις, σπάνιες στιγμές από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, αφορμές που δίνονται από φωτογραφίες και αυτόγραφα, προσωπικά βιώματα εντός και εκτός επαγγελματικού χώρου, διαφορετικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών και ιστορίες άλλων που φέρουν στίχους του, ξεχωριστές συναντήσεις με ανθρώπους από όλα τα είδη της Τέχνης, σκέψεις που συνδέουν συνειρμικά το χθες με το σήμερα.
Και όλα αυτά, ραδιοφωνικά «εικονογραφημένα» με τα αντίστοιχα ηχητικά τεκμήρια και ντοκουμέντα μέσα από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Παπαστεφάνου, το Αρχείο της ΕΡΤ και τη δισκογραφία της εκάστοτε εποχής με ξεναγό τον Σιδερή Πρίντεζη.
Θα ακούσουμε δυσεύρετες εκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και άγνωστες μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου που τις εμπιστεύτηκαν οι ίδιοι στον Γιώργο Παπαστεφάνου,
θα θαυμάσουμε τη Μαρία Κάλλας και τη Μονσερά Καμπαγιέ στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο,
θα δούμε στο θέατρο τους «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν και την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη
και θα συζητήσουμε στα καμαρίνια με τη Μελίνα Μερκούρη και την Έλλη Λαμπέτη,
θα συναντήσουμε τη Μίλβα και τη Μάγια Πλισέτσκαγια στις επισκέψεις τους στην Αθήνα,
θα διασκεδάσουμε με τον Γιώργο Μαρίνο στις μπουάτ, αλλά και με τη Σωτηρία Μπέλλου στο «Χάραμα» του Βασίλη Τσιτσάνη
και θα συγκινηθούμε ξανακούγοντας παλιές ηχογραφήσεις με τη Νάνα Μούσχουρη και τη Βίκυ Μοσχολιού,
θα ζητήσουμε αυτόγραφο από τη Τζόαν Μπαέζ και τη Σοφία Λόρεν, θα θυμηθούμε τις μελοποιήσεις Ελλήνων ποιητών από τον Γιάννη Σπανό και τις κρυφές ηχογραφήσεις της Αρλέτας πάνω στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,
θα ταξιδέψουμε μουσικά στη Μόσχα με τη Γιοβάννα και στην Αλεξάνδρεια με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη,
θα χορέψουμε στους λάτιν ρυθμούς της ορχήστρας του Εντμούντο Ρος και σε αθηναϊκό κλαμπ με τη Τζοζεφίν Μπέικερ,
θα βρεθούμε στο σαλόνι του Αλέκου Πατσιφά και στα στούντιο του Ε.Ι.Ρ. του 1960 με τη Φραγκίσκη Καρόρη…
και όλα αυτά είναι μόνο κάποια «προσεχώς» από τις εκπομπές των πρώτων εβδομάδων…
Τη φωνή του Γιώργου Παπαστεφάνου ηχογράφησε ο Γιάννης Ψυχογιός, ενώ τη μελωδία του Γιάννη Σπανού «Μια φορά θυμάμαι» που ακούγεται στο σήμα της εκπομπής, έπαιξε στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος.
Από την Κυριακή 12 Ιουνίου και κάθε Κυριακή στις 7 το απόγευμα από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας… «Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια φορά, θυμάμαι…».

Papastefanou 1 Papastefanou 2 Papastefanou 3 Papastefanou 5