12Νοε2020 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου με αφιέρωμα σε 4 συνθέτες: Σόλωνα Μιχαηλίδη, Alexander Borodin, Henryk Gorecki και John Tavener»

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020. Όλα τα Πρωινά του Τρίτου και στο β’ μέρος τους (10.00 π.μ – 12.00, Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές σε απευθείας μετάδοση) αφιέρωμα σε 4 συνθέτες.
Σόλων Μιχαηλίδης (Κύπριος, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1905, διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής της Συμφωνικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος/Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης).
Ηχογραφήσεις του πιανιστικού έργου «Η Λύρα της Σαπφούς» που ερμηνεύει η Ζωή Σαμσαρέλου Zoe Samsarelou

και του Κοντσέρτου του για πιάνο και ορχήστρα (1966) με σολίστ τον Γιώργο Θυμή και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας Αθηνών που διευθύνει ο συνθέτης.
Alexander Borodin (Ρώσος, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1833) και Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 σε ηχογράφηση με κουαρτέτο Emerson.
Henryk Górecki (Πολωνός, πέθανε σαν σήμερα το 2010 στα 76 του χρόνια). Ηχογραφήσεις με τα φωνητικά του έργα «My Vistula», «Totus tuus» (Όλος δικός σου) και 3η Συμφωνία (2ο μέρος).
John Tavener (Βρετανός, πέθανε σαν σήμερα το 2013 στα 69 του χρόνια). Ηχογραφήσεις με τα έργα του «The Lamb» (Ο Αμνός), Ύμνος στη Θεοτόκο, «The Protecting Veil» (Αγία Σκέπη).
Ακούγονται επίσης η Σονάτα σε φα ελάσσονα του Domenico Scarlatti με αριθμό καταλόγου Κ 466 (Vladimir Horowitz στο πιάνο) και η περίφημη άρια προς το φεγγάρι από την όπερα Rusalka του Dvořák με τη σοπράνο Lucia Popp από τη Σλοβακία που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1939 (πέθανε το 1993).

Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Κωνσταντίνος Λούβαρης.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.