13Ιαν2021 «Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα» Το Bandoneon, η πριγκίπισα Maxima και η ιστορία του μοναδικού Carel. Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Τετάρτη 13.1.21 ,ώρα 24.00-01.00
παραγωγή -παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/ Giorgos Markakis
Το Bandoneon, η πριγκίπισα Maxima και η ιστορία του μοναδικού Carel.
Στην χιλιετία που ζούμε μπορεί πριγκίπισσα να στεφθεί ακόμα και μια άσημη και άγνωστη κοπέλα από την Αργεντινή αλλά ‘βασιλιάς’ στο bandoneon πλέον γίνεσαι μόνο με το παίξιμο σου.
Οι μουσικές παραδόσεις εξαπλώνονται και πέρα από τις πρωτόλειες πηγές του τόπου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Την παράδοση του Tango, λέγεται σύμφωνα με έναν από τους μύθους του, πως την μεταλαμπαδεψαν και μετέφεραν έλληνες ναυτικοί που περνούσαν από το λιμάνι της Boca στο Buenos Aires και έφταναν στα μεγάλα ευρωπαικά λιμάνια της Ευρώπης.
‘Οπως και να’χει ο Ολλανδός Carel Kraaynehof, πήρε το χρίσμα της αργεντίνικης καλλιτεχνικής “υπηκοότητας” του tango, όταν κλήθηκε προσωπικά από τον ίδιο τον πατριάρχη του Nuevo Tango, Astor Piazzolla, να παρουσιάσει δίπλα του,το 1987, με το bandoneon, το έργο του Apasionado.
Αυτή είναι η πρώτη ραδιοφωνική αναφορά που κάνει σήμερα η εκπομπή, ως εισαγωγή, στο αφιέρωμα γνωριμίας, με αυτόν το αξιόλογο Ολλανδό βιρτουόζο, ο οποίος προσφέρει ένα μικρό δείγμα της ερμηνείας του στο κοινό του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ και το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από τίς συχνότητες του σταθμού. Μεταξύ άλλων και η μοναδική σύνθεση του,”Maxima’s”, προς τιμήν της μικρής και μέχρι τότε άγνωστης Maxima ,πριν στεφθεί πριγκίπισσα της Ολλανδίας.
– Μπορεί αναπάντεχα,από σήμερα να είμαι πριγκίπισσα ενός ευρωπαϊκού έθνους,- του εκμυστηρεύθηκε στο αυτί,η ίδια- αλλά σίγουρα εσύ είσαι αδιαμφισβήτητα ‘ένας βασιλιάς όχι εν τη γενέσει αλλά επί του πρακτέου , με αυτό το μαγικό παίξιμο του bandoneon, Carel !
Συντονιστείτε στο Τρίτο!
Webradio.ert.gr/trito
(στη φωτογραφία ο Ολλανδός βιρτουόζος Carel Kraaynehof,με το σεξτέτο του Canyengue