13Μαΐ2018 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο  Λογοτεχνία και Ραδιοφωνικό Θέατρο  Κύκλος εκπομπών: Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου 2018  ΑBBE PREVOST : MANON LESCAUT   σε θεατρική διασκευή της  Marcelle Maurette (1939), ώρα 22:00

 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

Λογοτεχνία και Ραδιοφωνικό Θέατρο

Κύκλος εκπομπών: Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου 2018

ΑBBE PREVOST : MANON LESCAUT 

σε θεατρική διασκευή της  Marcelle Maurette (1939)

Κυριακή 13 Μαΐου, στις 22:00

Το έργο του Antoine François Prévost d’ Exiles, ευρύτερα γνωστού ως Αbbé Prévost (1697-1763), «Η Ιστορία του ιππότη ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκώ» (Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut)- γραμμένο το 1731, στη θεατρική διασκευή της Γαλλίδας θεατρικής συγγραφέως και σεναριογράφου Marcelle Maurette (1903-1972), είναι το δεύτερο έργο του κύκλου-Λογοτεχνία και Ραδιοφωνικό Θέατρο- για το μήνα Μάιο.

Το μυθιστόρημα του Prévost περιλαμβανόταν στον τελευταίο τόμο του επτάτομου έργου του «Αναμνήσεις και περιπέτειες ενός ευγενούς» (Memoires et aventures d΄un homme de qualité)-  ο οποίος εκδόθηκε στο Άμστερνταμ το  1731. Την ίδια χρονιά το έργο μεμονωμένο εκδόθηκε στο Παρίσι, «προκαλώντας» τη Γαλλική κυβέρνηση να το απαγορεύσει και το Παρισινό κοινό να το λατρέψει, μέσω των εκατοντάδων παράνομων αντιγράφων που κυκλοφόρησαν σχεδόν αμέσως. Η αινιγματική και πολυτάραχη ζωή του Αββά φαντάζει η ίδια μυθιστορηματική και εύκολα ανιχνεύει κανείς ομοιότητες στο πρόσωπο του ιππότη ντε Γκριέ. Ο  συγγραφέας πέρασε στην αθανασία μ΄ ένα και μόνο έργο που ενέπνευσε δύο διάσημες όπερες, την ‘’Manon’’ του Γάλλου συνθέτη Jules Massenet το 1884 και την “Manon Lescaut” του Ιταλού συνθέτη Giacomo Puccini το 1893, μεταφέρθηκε στη σκηνή ως θεατρικό έργο και ως μπαλέτο, αλλά και στον κινηματογράφο τουλάχιστον 7 φορές μέχρι σήμερα.

Το κείμενο της θεατρικής διασκευής της Marcelle Maurette, σε μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή της Ιουλίας Ιατρίδη, χρησιμοποιήθηκε στη σπάνια ηχογράφηση της ραδιοφωνικής «Manon Lescaut» που μεταδόθηκε πρώτη φορά το 1966 από την εκπομπή «Θέατρον Τετάρτης».

Μετάφραση-Προσαρμογή : Ιουλία Ιατρίδη
Ραδιοσκηνοθεσία : Γιώργος Θεοδοσιάδης
Μουσική επιμέλεια : Έλλη Σολομωνίδου
Επιμέλεια ήχων : Χρήστος Κάσδαγλης
Ρύθμιση ήχου : Στέφανος Ευαγγελίου

 

 

 

 

 

Μανόν Λεσκώ : η Βάσω Μανωλίδου
Ιππότης ντε Γκριέ : ο Νίκος Καζής

Γιάννης Κανδύλας- Αββάς Πρεβώ , Λυκούργος Καλλέργης-Μαρκήσιος, Λουίζα Ποδηματά- Ροζέττα, Γιώργος Ζαχαριάδης- Πρίγκηπας, Κώστας Καζάκος- Λεσκώ, Γιώργος Νέζος-Ηγούμενος, Σπύρος Ολύμπιος- Τελάλης, Κική Ρέππα-ένα κορίτσι, Χρήστος Τσάγκας-ένας άντρας, Θεόδωρος Μορίδης- Μεγαλοκτηματίας, Λουκιανός Ροζάν-Φύλακας, Αλίκη Αλεξανδράκη-Νατάλα, Νίκος Παπαναστασίου-Συνελέ.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη. 

 

 

 

13Μαΐ2018 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο Λογοτεχνία και Ραδιοφωνικό Θέατρο Κύκλος εκπομπών: Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου 2018 ΑBBE PREVOST : MANON LESCAUT σε θεατρική διασκευή της Marcelle Maurette (1939), ώρα 22:00